IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан би обмислил закупупването на "Лукойл Нефтохим" при оферта

Засега обаче такава няма, заяви посланикът на Азербайджан Хюсеин Хюсеинов

16:07 | 26.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас, ако получи конкретно предложение, пишат редица азерски, руски и украински медии.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от Европейския съюз (ЕС) получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в България Хюсеин Хюсеинов пред "Евронюз България".

Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма". Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София, припомня БГНЕС.

В средата на октомври търговската структура на "Лукойл" Litasco SA, която е основен акционер в "Лукойл Нефтохим", заяви, че не е получавала оферти за продажба на рафинерията. В началото на декември "Лукойл" заяви,ч е ще преразгледа стратегията си за активите си в България. Причината е промяната в условията на осъществяване на работата на територията на страната. Сред опциите, пред които е изправена компанията, е продажбата на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Някой по-глуппав ако не е разбрал, че "Нефтохима" ще бъде прибаран от "наши хора", значи е безнадежно остър. Пак ще се работи с руски нефт, но на двойна цена, защото ще се наредят маса лакоми посредници. Кокорпоказа как станат тия работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още