IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата разработва механизма за национализация на "Нефтохим Бургас"

Експертна група ще определи кои петролни компании ще бъдат управлявани от държавата в случай на форс мажор

14:35 | 23.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Критерии и условия за особените търговски управители, които ще поемат управлението на стратегически петролни компании при форс мажор, ще бъдат разработени от експертна група, създадена към Консултативния съвет за сътрудничество между държавата и представителите на петролния бизнес у нас. Това става ясно от съобщение до медиите на Министерството на икономиката.

Национализацията на компании в сектора, включително и петролната рафинерия "Нефтохим Бургас", която е собственост на руската "Лукойл", беше предвидена от 48-ото Народно събрание по искане на "Демократична България". Целта на законодателните промени беше гарантирането на енергийната сигурност и доставки в случай на криза.

Държавата трябва да бъде подготвена и да реагира в рамките на часове, ако ситуацията го налага, коментира служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на заседанието на Консултативния съвет по-рано днес (23 март). По негови думи експертната група ще определи още и броя на специалните управители на подобни стратегически предприятия (в закона е предвидено до трима), както и кои точно са обектите, които попадат в обхвата на закона, защото той не визира само рафинерията в Бургас, а всички стратегически компании от петролния сектор.

По-рано днес стана ясно, че "Лукойл България" вече има нов управител - Иво Гуидо Хоскенс, който заменя Андрей Матюхов. Матюхов ръководеше компанията от 2020 г. и от компанията на този етап не съобщават официално причината за смяната на ръководителя. 

"Лукойл" влезе и в полезрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - след рекордната глоба от 68 млн. лева през февруари, сега комисията подготвя и нова санкция срещу компанията заради злоупотреба с господстващо положение при данъчните складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Ротшилд това иска, да му секвестирате % от житцето (рафинерийката).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, нема я. Отдавна трябваше да ги махнем, за да освободим път на всички останали желаещи да заемат и развиват пазарната ниша. Само да изберем работещ парламент, че да не стане резил в съда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
OHЯ
преди 1 година
А дано ги национализират и да ги пратят обратно в Сибир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
хех ... нема да ги оставят и тук ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още