IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл България" има нов управител

Собственик на капитала още е дъщерното дружество на "Лукойл" Litasco

11:47 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смяна в управлението на "Лукойл България" показа проверка в Търговския регистър. От 17 часа на 22 март 2023 година компанията вече се управлява от белгийския гражданин Иво Гуидо Хоскенс. Той замества Андрей Матюхов, който е гражданин на Русия, и беше начело на компанията от края на 2020 година.

Едноличен собственик на капитала остава Litasco, едно от дъщерните дружества на "Лукойл".

Иво Хоскенс е директор "Продажби Европа и САЩ" в Litasco. Той работи в компанията от 2000 година и преди това е отговарял за развитието на пазара в Бенелюкс - Белгия, Люксембург и Нидерландия.

От 1 януари 2023 година руската петролна компания прехвърли дейността си в България и вече отчита своите приходи у нас и съответно плаща и данъци в българската хазна. Решението беше взето от ръководството на "Лукойл" и обявено официално по време на брифинг в Министерския съвет от вицепремиерът Христо Алексиев.

Самата Litasco премести част от дейността си от Швейцария в Дубай в опит да избегне санкциите на ЕС, свързани с доставките на руски петрол и горива в общността. България все още купува руски петрол по силата на дерогация от петролното ембарго на Брюксел.

В средата на януари 2023 година 48-ото Народно събрание прие промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, които дават правото за национализация на рафинерията на "Лукойл" в Бургас в случай на криза. Промените бяха внесени от "Демократична България" и бяха мотивирани от войната в Украйна.

През миналите месеци контролът върху активите на руските енергийни компании в ЕС беше поет от държавите, за да бъде гарантирана енергийната сигурност и доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още