IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започва да строи блок в Хмелницката АЕЦ по технологията на Westinghouse

"Енергоатом" прояви интерес и към оборудването за АЕЦ "Белене" за довършване на два блока в централата

18:27 | 17.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украинският оператор на ядрените централи "Енергоатом" започва изграждането на нов блок в Хмелницката АЕЦ по технологията на Westinghouse AP1000, става ясно от съобщение на американската компания. Двете компании подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на девет реактора от този тип през 2022 г.

Украйна прояви интерес към оборудването на АЕЦ "Белене" за изграждането на 3-ти и 4-ти блок в централата, чието строителство беше замразено през 90-те години на миналия век. На този етап не е ясно до къде стигнаха преговорите за проджбата - бившият вече министър на енергетиката Румен Радев беше оптимист, че страната ни ще получи цената, която платихме за оборудването и което вече няма къде да сложим. Отделно "Енергоатом" планира и общо два реактора по технологията на Westinghouse.

Мнозина изразяват съмнения, че по време на война в Украйна ще успее да започне строителството на ядрен реактор, но реално вече започнаха дейностите по реализацията на плановете за нов, пети блок по американската технология. Westinghouse също осигури и алтернативно гориво за работещите първи два блока на централата, които са от типа ВВЕР 1000. Горивото е изработено от шведското звено на компанията.

В последните седмици Русия извършва масирани обстрели на обекти на енергийната система, което доведе до унищожаването на голяма част от базови мощности - ТЕЦ и ВЕЦ, коментира енергийният министър на Украйна Херман Халущенко. В момента страната внася електроенергия от ЕС за покриване на нуждите си, но в дългосрочен план търси начини за стабилизиране на ситуацията. Според енергийни експерти в момента само два типа енергийни мощности в страната са защитени от ударите - газохранилищата, които физически не могат да бъдат разрушени с ракети, и ядрените реактори, които са изчислени за удар с ядрена бойна глава.

Westinghouse отдавна си партнира с "Енергоатом" и Запорожката АЕЦ беше първата в Европа, която заработи с алтернативното гориво, което компанията предлага за реакторите от типа ВВЕР. В момента централата е окупирана от руските части.

През 2023 г. двете компании подписаха и споразумение за сътрудничество в развитието на малките модулни реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... смехорино , ти нали се меткаше туканка преди 5 години , как ауруса щел да изкърти пазара и арабите спирали да купуват майбах , ролс и бентли , и ще се редят на опашка за рассийски безаналогови талиги ... и тогава ти се смях преди 5г и сега продължавам да питам ... освен двете за зануленият и една за ким дебелият ун , нещо друго направили са за 5 години ве нефелче ?! рип ти е кашата в лейката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 седмица
Заглавието е сбъркано. Вярното е: R.I.P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още