IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените фондове на ЕС загубиха милиарди от евтините въглеродни емисии

Анализатори обаче прогнозират, че ниската цена на въглеродните квоти е само временно явление

16:10 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С края на енергийната криза, започнала от края на 2021 година, цената на въглеродните емисии се срина и това оставя зелените фондове в Европейския съюз (ЕС) с намалени приходи. През март цената на квотите за въглеродни емисии се срина - от 96 евро за тон по същото време на миналата година до 58 евро за тон. Причината е слабото търсене на фона на рекордното производство на зелените енергийни мощности в някои части на Европа.

Средствата от продажбата на тези емисии обикновено се използват за подкрепа на зелени инициативи, а във времената на енергийна криза - и за подкрепа на уязвими потребители. Заради ниската цена приходите и в българския Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са с около 1 млрд. лева по-ниски, стана ясно преди седмици. По тази причина и Народното събрание задължи Министерството на финансите да преведе средства за попълване на недостига. Сумата беше преведена през март.

От една страна това показва, че схемата за търговия с емисии на ЕС (ETS) действително помага на зеления преход, но от друга ниската цена на квотите намалява средствата, които държавите в ЕС използват за финансиране на зелените политики, пише Ройтерс. Според изчисленията на агенцията недостигът в европейския Иновационен фонд, през който се финансират мерки за енергийния преход, ще е в рамките на около 4 млрд. евро през 2024 година.

Според изчисленията на европейските власти в този фонд до 2030 година трябва да влязат към 40 млрд. евро, но ако цената на квотите е средно около 75 евро за тон. В първото тримесечие на 2024 година тя е трайно под това ниво. Средната цена през 2023 година обаче пък беше 83,60 евро за тон.

Анализаторите отчитат, че намалените приходи ще засегнат иновативни проекти - например за водород и други, които по-трудно могат да се финансират от пазара. През Иновативния фонд се насърчават и по-бедните членове  на ЕС да се откажат от въглищата.

Подкрепа от фонда получават и европейските компании, за да не загубят конкурентоспособност на световните пазари заради зелените политики на Брюксел.

Възможно е този спад да е само временно явление, пише още Ройтерс. До края на десетилетието търсенето на квоти може да се върне, а и самата политика на ЕС за разпределянето на квотите предвижда постепенно намаляване на количествата, с които да разполагат страните (за да насърчи големите замърсители реално да намалят емисиите си, а не само да плащат за тях).

Очакванията са, че цената на емисиите през 2024 година ще бъде около 74 евро за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още