IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" вече е на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

През май започва зареждането на първите касети

14:34 | 20.04.24 г. 11
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус, е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата.

Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, отбеляза Малинов, цитиран от правителствения пресцентър. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом“ за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй“.

След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“,  в понеделник се очаква  да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. „Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи Малинов. Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с „Уестингхаус“ още през 2009 г. - 2010 г.

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на атомната електроцентрала върви според графика, поставен от Народното събрание, обявиха народните представители Дилян Добрев и Станислав Анастасов.

Добрев, който е председател на енергийната комисия в парламента припомни, че в решението на Народното събрание има заложени срокове и изисквания към изпълнителя. Според единия от сроковете до 15 април „„Хюндай" е трябвало да потвърдят, че ще отговорят на изискванията на Народното събрание за фиксирана цена, срок на изграждане, повече от 30 % от подизпълнителите при изграждането да са от България. По думите на Добрев вчера в Комисията по енергетика е получен доклад от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, с който уведомяват народните представители, че всичко, което е поставено като условие, е било прието и може да се продължи напред.

„Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа“, заяви Дилян Добрев.

По думите му това, което предстои през следващата една година, е договаряне на конкретните параметри по отношение на цената, структуриране на финансирането за целия проект и вземане на окончателно инвестиционно решение, което да направи изграждането на 7-и и 8-и блок необратимо. Според очакванията подписването на  ИПиСи договора с фирмата изпълнител трябва да е преди края на следващата година, а реалното започване на строителството - малко след това, обясни още Дилян Добрев.

Народният представител Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 седмица
До: doba ... тия милиарди как жонглираш с тях ... :))) ... добър си ... !! ... редно е да включиш в сравнението и цената на бозата колко е била едно време и колко е сега ... така некакси недовършена ти е мисълта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
780ugly
преди 1 седмица
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 седмица
До: zelka007, Зелков, Зелков, двата блока РосАтом щеше да ги направи за $4 млрд + да си прибират ядрените отпадъци обратно. УестингХаус ни говори за едни $35 млрд и да се оправяме ние с отработеното гориво след ползването му. Голяма еуфория, нема що...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... неоспорим и потвърден факт !! тошкопедерacтчето си е пeдepacтче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlка007
преди 1 седмица
оооох извинявам се на всички че пак ме хвана словесната диаария. За сега толкоз "тошкопедерacтчето , пeдepacтче и пак пeдepacтче...", скорор може и повече! хихи... хуху..й..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хех ... тошкопедерacтчето (mavi;тuквеника007) във вихъра на перфектното си амплоа ... :))) ... пeдepacтче по душа (копира акаунти и се слага) и пeдepacтче в добрият смисъл на думата ... от посредствено политкомисарче , за съжаление , толкова ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
zеlка007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka, оох гълтам гълтам.... хуху...й
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", :-) мечтиии мечтии, и като се събуди?с двата пръста в контакта?....хихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... гълтай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: зеленясал "00", ".. останаха миг-овете ..." и накрая остана Ти да хванеш пътя на грантовете и да те няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още