IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри договор с "Уестингхаус" за гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Подготвя се и споразумение с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок

20:42 | 21.12.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство одобри сключването на десетгодишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на атомната централа.

Това става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката, в което се уточнява, че договорът ще бъде подписан в четвъртък, 22 декември.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

„В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок“, съобщава енергийното министерство. „С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките“, допълва то.  

Договорът ще бъде подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг, управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
АЕЦ-ове в източна Европа, които смениха оригиналното руско гориво с американско, имаха проблеми, стигна се до аварии, за щастие не фатални. Ако това се случи и тук и ако ядрената авария е не дай боже 5-7 степен, КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ ???? Тогава тия от това престъпно правителство и живи да ги изгорим, няма да помогне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 1 година
До: zelka007, Зелков, в Чехия досега не са работили с друго гориво освен оригинално. В Украйна правиха експерименти, докъде са стигнали не знам. НО се досещам какъв рев ще чуем от Брюксел за това(щото няма да имаме гаранция от производител за безопасността на АЕЦ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: doba ... В Чехия и Украйна си работят реакторите с това гориво от доста време ... По принцип го разработват от около 20г ... Теб кво те притеснява ?! Те и сега не работят с оригиналното гориво , ами с неква друга разработка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
doba
преди 1 година
Мале, мале, мале, мале.Да не стана само като турбината в Чаира, къде вместо на Тошиба(производителят й) я дадоха на ремонт на друга фирма и тя се повреди.Само че реакторите в Козлодуй може не само да спрат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още