IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава условията за развитието на ядрената енергетика

Страната иска да се покаже като отговорна ядрена сила пред света, пише Синхуа

11:39 | 23.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай готви промени в законодателството, които да насърчат развитието на ядрената енергетика, пише Ройтерс като се позовава на публикация в Синхуа. Китайската информационна агенция съобщава за нови правила при научноразвойната дейност и подкрепа на конкурентоспособността на сектора.

В текстовете са включени и правила за сигурност при производството, вноса и износа на ядрено гориво. Целта е да покаже на света, че Китай е отговорна ядрена сила, пише още Синхуа.

Китай има 55 работещи ядрени реактора, но те имат много малък дял в енергийния микс  - едва около 3%. Плановете са да произвеждат 10% от електроенергията, потребявана в страната, до 2035 година и 18% до 2060 година. Според оценките на норвежката анализаторска компания DNV ядрената енергия ще  бъде едва 5% от микса към 2050 година, макар и в страната да са 29% от всички реактори в света.

Франция има 56 ядрени реактора, които произвеждат 70% от потребяваната електроенергия в страната.  Лидер в сектора е САЩ с 93 работещи ядрени реактора към август 2023 година, като делът на произведената от тях електроенергия е около 19-20% от микса на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
pabed91009
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
До: zelka007 Пич, както винаги информацията ти не е особено достоверна.За последното десетилетие в Китай са пуснати в експлоатация 37 реактора,в момента 22 реактора са в строеж и 70 са в различна степен на проектиране. Тази информация е много много лесно достъпна , излиза още на първа страница в резултатите на Гугъл.За 2030 не знам, но до 2040 вероятно наистина ще имат 150 нови реактора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ***- русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: zelka007, форумният "ваксър-антигазовик" - можеш ли да обясниш за КАКВО се пънеш под всяка статия за ***-та, енергетика и някои други? 1. Много разбираш материята и се опитваш да ме/ни ограмотиш? 2. За грантове? 3. Мислиш си, че си на селския мегдан и да върви приказката? Просто ми е интересно. Разбирам те ако е второто. За другите ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 седмица
тук е редно да се разпише некой от форумните енергетици , дето обясняваха как в Поднебесната кинкалерия ще строят 150 нови реактора до 2030 ... това от 2015 го фъфлеха ... за това време имат пуснати шест ?! или осем ?! строят пак толкова , иначе в петилетните планове имат проекти ... :))) ... ядрената енергетика е фантасмагория , ВЕИтата и изронват фундамента в цял свят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още