IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атакувани отдясно и отляво: Дебатът за климата в САЩ вреди на Blackrock

Фондове от републикански щати изтеглят парите си, защото най-големият мениджър на активи в света се включва твърде много в дебата за климата

08:14 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

А сега и Мисури. Преди няколко дни американският щат изтегли 500 млн. долара под формата на пенсионни средства от Blackrock, най-големия в света мениджър на активи. А с това спорът между доминираните от републиканците щати и Blackrock се разгаря.

Спорът е предизвикан от обвинението на републиканците, че Blackrock се отнася твърде сериозно към опазването на околната среда и по този начин вреди на петролната и въглищната индустрия.

Досега тази караница е струвала на компанията 1,5 милиарда долара в управлявани активи. Това е незначителна сума в сравнение с приблизително осемте трилиона долара, които Blackrock управлява. Анализаторите предупреждават, че е възможно да последват още клиенти и да се увеличат щетите върху репутацията.

В миналото Лари Финк, главен изпълнителен директор на Blackrock, многократно се е застъпвал за инвестиции, които са екологично и социално отговорни и се придържат към принципите на доброто корпоративно управление (ESG). Сега влиятелният мениджър на активи се намира точно между два твърди фронта. 

От една страна, поддръжниците на компаниите, използващи изкопаеми горива, критикуват Blackrock, че налага на клиентите си собствена политическа програма. От друга страна, защитниците на околната среда обвиняват Blackrock, че не е отишъл достатъчно далеч, когато става въпрос за устойчивостта. Спор, който отдавна вече не се отнася само до базирания в Ню Йорк мениджър на активи, а засенчва целия финансов свят, коментира в свой анализ германският Handelsblatt. 

"Wokeness" в центъра на културната война в САЩ

„За разлика от Европа, в САЩ въпросът за ESG е силно политизиран", казва Катарина Вегман, която ръководи глобалната ESG експертиза в консултантската компания EY.

"Wokeness" е тъкмо тази дразнеща дума в центъра на културната война в Америка. Тя означава "бдителност" срещу екологични, политически и социални дисбаланси от всякакъв вид.

В очите на критиците обаче това е и израз на все по-абсурдните ексцесии на политическата коректност и екологичната мотивация. А компаниите са критикувани, че използват „събудения капитализъм" (woke capitalism), за да надценяват влиянието си върху социалните цели.

Един от най-гръмогласните критици е Вивек Рамасвами. Инвеститорът е в процес на изграждане на своеобразен анти- Blackrock. Strive Asset Management е мениджър на активи, който, наред с други неща, пуска на пазара борсово търгувани фондове, т.нар. ETF-и.

37-годишният Рамасвами използва правото си на глас, за да накара шефовете на компаниите да се съсредоточат изцяло върху печеленето на пари и увеличаването на цената на акциите, без да се разсейват с инициативи за увеличаване на усилията за опазването на околната среда и разнообразието. Компаниите трябвало да се „фокусират върху върховите постижения, а не върху политически инициативи" - това е неговото кредо, което той развива в книгата си Woke Inc.

Рамасуами беше лектор и на конференцията CPAC това лято, организирана от влиятелна дясна организация, на която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп дължи голяма част от политическия си успех. Идеите му очевидно са вдъхновили републиканските губернатори и главните прокурори на щатите. През последните месеци доста от тях оказаха натиск върху Blackrock.

„Фидуциарните задължения трябва да останат основен приоритет за инвестиционните мениджъри", заяви финансовият министър на щата Мисури Скот Фицджералд, обосновавайки изтеглянето на средствата. „Задължение, от което някои се отърваха, за да наложат на корпорациите ляв социален и политически дневен ред, който не успя да се наложи законодателно“. 

Няколко дни по-рано Луизиана използва подобен аргумент, за да лиши Blackrock от 794 млн. долара. Преди това подобни стъпки предприеха Южна Каролина, Юта и Арканзас. Тексас започна работа за подобна стъпка в края на август.

Републиканците се насочиха и към други финансови компании. Глен Хегар, републиканският финансов контрольор на щата, е потвърдил, че голямата швейцарска банка UBS, Blackrock и още осем финансови компании имат враждебно отношение към енергийната индустрия, и е заплашил да прекъсне бизнес отношенията с тях.

Във Флорида губернаторът Рон ДеСантис наложи ново правило за пенсионните фондове на своя щат. Според него те вече не могат да вземат предвид „социални, политически или идеологически интереси" в инвестиционните си решения. Твърди се, че ДеСантис има амбиции и за президентските избори през 2024 г., така че Wall Street го следи отблизо.

Бизнесът с устойчиви инвестиции се развива бързо през последните години и се очаква да продължи да расте значително по-бързо от фондовата индустрия като цяло. Консултантската компания PWC предполага, че средствата, инвестирани според критериите за ESG, в световен мащаб ще нараснат от около 18 трилиона щатски долара през миналата година до почти 34 трилиона долара през 2026 г.

Само за САЩ PWC прогнозира удвояване на пазара на ESG до 10,5 трилиона долара. По данни на MorgningstarBlackrock управлява пет от 20-те най-големи ESG фонда в САЩ - повече от всеки друг мениджър на активи. 

При това Европа и САЩ прилагат различни подходи. „Европа е възприела подход „отгоре-надолу" към устойчивостта, като регулаторните органи определят и стимулират целите за преход към икономика без въглеродни емисии чрез „Зелената сделка" и други инициативи", обяснява Вегман от EY. От друга страна, в САЩ компаниите в по-голямата си част са поели инициативата в свои ръце. „По този начин големите финансови институции могат бързо да се окажат между фронтовете". 

„Болезнен" дебат: акциите на Blackrock губят 35 %

Междувременно главният изпълнителен директор на Blackrock Лари Финк търси правилния баланс. „Сега ме атакуват еднакво и отдясно, и отляво, надявам се, че това означава, че правя нещо правилно", каза той на конференция във Вашингтон в средата на октомври. Но дебатът е „болезнен“, признава също той. 

В същия ден UBS понижи рейтинга на акциите на мениджъра на активи и намали целевата си цена от 700 на 585 долара. Акциите на Blackrock са загубили 35% от стойността си тази година, което е значително повече от широкия индекс S&P 500.

Анализаторът на UBS Бренън Хоукън изрично посочви в решението си „рискове, свързани с позиционирането на компанията по отношение на ESG". Така групата може да загуби още повече бизнес и да привлече вниманието на регулаторните органи.

Blackrock създаде уебсайт, за да отговори на нападките на републиканците. Под заглавието „да се изясни ситуацията" (setting the record straight) управителят на активи се защитава срещу обвиненията, че бойкотира петролната и газовата индустрия. Напротив, Blackrock е инвестирала 170 милиарда долара в търгувани на борсата американски енергийни компании, се пояснява в сайта.  Лари Финк, председател и главен изпълнителен директор на американската компания BlackRock. Снимка: Ting Shen/Bloomberg Лари Финк, председател и главен изпълнителен директор на американската компания BlackRock. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Deutsche Bank се ангажира със стратегия за устойчивост

Освен това Blackrock не „диктувал" на клиентите как да инвестират парите си. Blackrock предлагал „разнообразни възможности за формиране на клиентски портфейли", подчертава съоснователят и топ мениджър Робърт Капито при представянето на тримесечните данни в средата на октомври. „Без значение какви са възгледите на клиентите по отношение на устойчивостта, ние разполагаме с набор от продукти и идеи“. 

Deutsche Bank също търси правилния баланс, но едва в петък пое ясен ангажимент към стратегията си за устойчиво развитие. Например финансираните от банката емисии на CO2 в сектора на нефта и газа трябва да намалеят с 90% до 2050 г.

„Данните са категорични, че се намираме в период на климатични промени, които създават системни рискове за световната икономика. Финансовите институции трябва да бъдат част от решението", заяви пред Handelsblatt ръководителят на отдела за Северна и Южна Америка Кристиана Райли. „Политическото напрежение обаче значително затрудни банките да се ориентират в тази среда“. 

Темата за ESG и за правилните инвестиции в затруднената среда ще бъде застъпена и по време на единадесетото издание на конференцията Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което водещият икономически сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Повече вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още