IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackrock увеличава печалбата си с над една пета

Най-голямата компания за управление на активи в света остава устойчива на борсовия спад

16:03 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата компания за управление на активи в света се оказа устойчива на спада на фондовия пазар и ускоряващата се инфлация, тъй като инвеститорите продължиха да влагат пари в дългосрочните фондове на компанията.

През първото тримесечие нетните входящи потоци в тези продукти възлизат на 114 млрд. долара, съобщи базираната в Ню Йорк BlackRock в изявление от сряда.

Доверието на инвеститорите намаля от началото на годината, когато Федералният резерв на САЩ започна да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, която е на четиригодишен връх. Нахлуването на Русия в Украйна и повишаването на цените на петрола предизвикаха продължаваща нестабилност. Индексът S&P 500 завърши тримесечието със спад от 5%, а индексът Nasdaq Composite се понижи с 9,1%.

„Тъй като светът продължава да се сблъсква с геополитическа и икономическа несигурност, нашите дългогодишни инвестиции в изграждането на платформата на BlackRock за всякакви условия ни позиционираха добре, за да съветваме и помагаме на нашите клиенти да преследват дългосрочните си финансови цели", заяви главният изпълнителен директор Лари Финк в изявлението, цитирано от Bloomberg.

Общата стойност на управляваните активи на Blackrock спадна до 9,57 трлн. долара в края на март, след като в края на миналата година компанията премина границата от 10 трлн. долара.

Най-големият управител на активи в света увеличи печалбата си с почти 22% през първото тримесечие благодарение на големия приток на средства в своите фондове. Коригираната печалба нарасна до 1,46 млрд. долара за периода януари-март от 1,2 млрд. долара преди година. Коригираната печалба на акция възлиза на 9,52 щатски долара, което надхвърля средната оценка за 8,79 щатски долара на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Компанията отчете приходи от около 4,7 млрд. долара за трите месеца до края на март, което е малко под прогнозите на анализаторите за около 4,8 млрд. долара за периода.

Компанията приема средства на инвеститорите чрез различни продукти, включително акции, инструменти с фиксирана доходност и алтернативни инвестиции. През тримесечието от продуктите за управление на парични средства са изтекли 27 млрд. долара. Фондовете, търгувани на борсата, събраха около 56,2 млрд. долара, което е по-малко от 68,5 млрд. долара през предходния период.

Акциите на мениджърите на активи и на големите банки претърпяха удар тази година, както и световните пазари. Акциите на Blackrock са се понижили с 22% тази година до вторник, в сравнение със 7,7% спад на S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още