IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Габрово успя да намали с над 70% потреблението на енергия за улично осветление?

Всяка българска община трябва да се стреми да върви към устойчиво развитие, коментира кметът Таня Христова

17:44 | 06.03.23 г. 1

Устойчивото развитие на българските общини не търпи отлагане и от проектите на местната власт зависи в каква среда ще живеят бъдещите поколения. „Общините в България трупат опит и откриват възможностите на безвъзмездната помощ за реализация на проектите за енергийната ефективност, допълвана от финансови и кредитни инструменти“, коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Таня Христова, кмет на Община Габрово и председател на общинска мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия".

По думите ѝ качеството на решенията ще покаже ефективността на разнообразните модели. Според нея всяка българска община трябва да се стреми да върви по пътя на устойчивото си развитие.

Христова съобщи, че в партньорство с Национален доверителен екофонд общината е успяла да намали количеството киловати с близо 73% при реализацията на проект за обновяване на улично осветление на град Габрово чрез договор с гарантиран резултат.

„Последната награда, която получихме, беше на 25-та годишна конференция на „ЕкоЕнергия” миналата седмица", посочи кметът и обясни, че на форума са дискутирани възможностите на Националния план за възстановяване и устойчивост в контекста на мерки за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради, за които общините са ключов партньор и посредник в реализацията на инвестиции.

Що се отнася до обновяване на публичните сгради, Таня Христова посочи, че в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост е актуална схемата, с която е възможно българските общини да подготвят проекти за обновяване на сградния фонд. Изискването е сградите да бъдат с много високоефективни енергийни характеристики, като целта е постигане на клас А.

„Освен да постигнем максимална икономия на електроенергия и въвеждане на възобновяеми енергийни източници, трябва да гарантираме и работна среда, в която характеристиките на интериора са достатъчно добри”. Според Таня Христова обновяването на сградите е най-добрият наличен инструмент за преодоляване на енергийната бедност.

Как се изпълняват „зелени” обществени поръчки? Кои сгради в Община Габрово ще се обновят по проекти за енергийна ефективност? Как се преодоляват предизвикателствата при изграждане на местен капацитет за осъществяване на енергийния преход може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 4
Ружа
преди 1 година
Попитайте гражданите дали им харесва да се прибират вечер по тъмните улици, уж осветени по иновативен начин. Изключително недостатъчно осветление по пешеходни пътеки, за крайни квартали да не говорим. По-скоро от град, Габрово се превърна в голямо тъмно село!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още