IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да накараме Big Oil да плати за щетите от климатичните промени?

Климатичните проблеми се превърщат все по-явно във финансови

13:26 | 07.06.23 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едно от най-големите предизвикателства на климатичната среща на ООН през 2022 година беше създаването на фонд, който да компенсира най-бедните държави за негативните ефекти от климатичните промени. Най-важният въпрос на срещата COP28 през тази година ще е как да напълним този фонд, пише Bloomberg.

Климатичните проблеми се превръщат все по-ясно във финансови, коментира още агенцията. През последните години ефектите от промените в климата стават все по-видими, което означава и че парите за покриване на щетите ще трябва да са все повече. Историята досега показва, че събирането им ще е сложен проблем.

През 2009 година богатите страни обещаха 100 млрд. долара годишно за проекти за намаляване на емесиите в бедните държави. През 2020 година в този фонд бяха събрани 83 млрд. долара и повечето от тези пари бяха под формата на заеми, а не на грантове. Бедните държави, особено островните, са сред най-големите жертви на климатичните промени - наводнения, суши, бури, горещи вълни, повишаване на нивото на океаните и т.н. Те очакват, че компенсациите, които ще получат ще бъдат под формата на грантове.

Очакванията са и че най-големите замърсители ще платят за направените щети.

Това например е основен принцип във фонда за компенсиране на замърсявания от петролни компании (IOPC). Инситуцията беше създадена през 1971 година и е активна и до днес, припомня още Bloomberg.

Сумите в него се събират основно от петролните компании, както и от малки такси от 120 държави, които купуват петрол. В случай на петролен разлив този фонд плаща щети до 250 млн. долара, а ако някоя компания е платила допълнително - и до 1 млрд. долара.

Този фонд беше създаден само за няколко години - след инцидент с петролен танкер, плаващ под либерийски флаг през 1967 година. За сравнение, фондът за щетите от климатичните промени на COP27 се дискутираше с десетилетия.

От своето създаване "петролният" фонд е изплатил близо 1 млрд. долара за щети, причинени при 150 инцидента.

Има голям оптимизъм сред бедните държави, че пари от IOPC ще бъдат насочени към тях за преодоляване на щетите от природните бедствия. Но един от бившите директори на институцията Менс Якобсон не е толкова убеден. "Ако имаше политическа воля за реализацията на тази идея, тя щеше вече да е станала", коментира той.

Има и още пречки. Например най-големите вносители на петрол ще правят най-големите вноски във фонда. Но това означава, че Индия, която е третият по големина вносител на петрол в световен мащаб, ще трябва да внася средства във фонда, а в същото време тя е сред държавите, които са реципиенти на институцията. Индия днес е голям замърсител, но исторически "заслугите" ѝ за климатичните промени не са съизмерими с тези на САЩ, посочва Bloomberg.

В бедните държави предлагат и други източници на средства за компенсациите - корабната индустрия. Маршалските острови през 2021 година посочиха, че Световната морска организация (IMO) може да внася 100 долара на тон емитиран въглероден диоксид от корабите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 10 месеца
До: cyclop Ама не мога да комнтирам всяка твоя измислица само по подсказки и без да дадеш нито един детайл! Каква е тая хипотеза и защо с повишаването на температурата да се повишава и co2 ?... по скоро връзката е обратната, CO2 e парников газ... доказано е! колкото повече го има като концентрация, толкова по топло става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
Има не по-малко валидна хипотеза - че затоплянето води до повишаване на со2 - но за изследването й НЕ СЕ ДАВАТ СРЕДСТВА и на учените, която я защитават, не се дава гласност. Хм. Ако можеше тия мъдреци, които жадно ме следват да ми коригират престъпмисленето, да ми обяснят какво значи когато от две хипотези се дава гласност и финансиране на тази, която би довела до трансфер на колосални парични потоци, а другата се укрива и заглушава. Така ли беше как работи науката, почвам да се чудя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 станаха много коментари и пуснаха копейките по нас... време е да бегаме Бате! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 Най интересното е че тая конспирация е срещу големите петролни компании ... ти да видиш! Тия дето имат история в лобизъма и плащане под масата на политици зада убият всякви подобни проекти още в зародиш... даже са фейквали данните едно време когато още се слагаше оолово в бензина зада докажат че то не трови... ами си е било в такива концентрации от време оно! ... но който не знае историята, е осъден да повтори същите грешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... с пропаганда можеш да се тъпчеш ежедневно ти , от всякакви нефелни сайтове изхранващи се от генерираният трафик на фейкове ... стотици научни трудове на университетски колективи , подкрепени с измервания и данни , потвърдени от други университетски колективи са всичко друго но не и пропаганда ... :))) ... ривеш , не ривеш , ще плащаш за отстраняване на СО2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: cyclop или да направя едно заключение, Климатичните промени породени от човешка дейност са доказан факт.. няма как да има друго мнение. Друго мнение може да има по въпроса как да се справим с тях.. примерно аз не споделям мнението не Зелката че е добра идея да вкарваме инжектираме въглерод в земята, но той има друго менение! .. и тук можем да спорим, но не и върху неща подкрепени с данни и факти! ... дано най после си разбрал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: cyclop "Климатичните проблеми се превръщат все по-ясно във финансови" ... а добър ден, ще се превърнат и в продоволствени, после в социални и накрая ще завърши с касапница! ... и зада не се случат тези неща правим Зелен преход... дано само не е късно вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: cyclop по добре кажи как измисли тази цифра, не ми разтягай локуми, моля... Или да предположа че отново говориш празни приказки, измисли си я и за това разтягаш локуми? Фактите са, че естествените източници на CO2 намаляват, но концентрацията във въздуха се увеличава... втори въпрос, от къде идва това увеличение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
"Климатичните проблеми се превръщат все по-ясно във финансови" - НЕ ИМ СТАВА ЯСНО БЕ, ДОРИ КАТО ИМ ГО КАЖАТ ДИРЕКТНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
"Счупен" ви е мозъка. С прекомерна консумация на пропаганда и манипулации сте си го счупили. Трудно ще бъде да се поправи. Може би някой ден, като си гледаш дажбата пюре от ларви, в "под"-жилището си, ще ти превключи и ще загрееш - ама късно, късно ще е, драги. Сега трябва да се освестиш. Сега е времето. Преди да почне грабежа и тиранията, не когато се осъществи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още