fallback

Exxon: 54% от енергията ще бъде произвеждана от изкопаеми горива до 2050 г.

Светът няма да успее да постигне целите за декарбонизация въпреки намаляването на въглеродните емисии, смятат от петролната компания

10:06 | 29.08.23 г. 5

Към 2050 г. 54% от необходимата енергия в света ще бъде произвеждана от изкопаеми горива - петрол, природен газ и въглища, прогнозира най-голямата петролна компания в САЩ Exxon Mobil. Това означава, че светът ще се размине с целите за декарбонизация, които гарантират, че температурите няма да се повишат със средните 2°С през това столетие, пише Ройтерс.

Според изчисленията на американската компания въглеродните емисии, свързани с енергетиката, ще намалеят с 26% до 25 млн. тона към 2050 г. До края на това десетилетие обаче ще бъде постигнат пик от 34 млн. тона, допълва The Wall Street Journal. Макар и намалението да не е пренебрежимо малко, въглеродните емисии ще бъдат над два пъти повече спрямо нужното - 11 млн. тона.

Exxon е една от петролните компании, които подкрепят Парижкото споразумение от 2015 година, но в същото време смята също, че светът трябва да продължава да използва изкопаеми горива, които гарантират икономическия растеж, припомня WSJ. "Изкопаемите горива са най-ефективният начин за производство на големи количества енергия, нужна за производството, търговията, транспорта и други индустриални сектори на модерната икономика", коментират от компанията в последния си анализ по темата.

Компанията посочва, че през следващите години ще инвестира 17 млрд. долара, за да намали своите емисии и емисиите от своите продукти. Това ще стане чрез проекти за улавяне на емисии, производство на водород и биогорива, както и други технологии, които могат да намалят емисиите за тежката индустрия.

Средният дневен добив на петрол на Exxon е около 3% от общия, допълва още Ройтерс. През май акционерите отхвърлиха искания за намаляване на емисиите и споделяне на информация за рискове, свъразни с петролни разливи, отправени от част от инвеститорите в компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 29.08.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още