IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отхвърлят плана на Нидерландия за спиране на субсидиите за изкопаеми горива

МВФ изчислява, че глобалната държавна помощ за секторите на петрола, газа и въглищата ще нарасне до 1,3 трлн. долара тази година

13:45 | 09.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ отказаха да се присъединят към водената от Нидерландия коалиция, която има за цел да премахне постепенно субсидиите за изкопаеми горива, като започне с излизането на страните от международните споразумения, в които те са включени, съобщава Bloomberg.

Около 50% от държавните субсидии за петрол, газ и въглища са резултат от глобални сделки, като тези в авиацията и корабоплаването, които освобождават горивата от данък, става ясно от изявление на коалицията, лансирано на конференцията за климата на ООН в Дубай, известна като COP28. От страните членки ще се изисква да докладват размера на субсидиите преди срещата на върха догодина.

Нидерландия настоява САЩ да се присъединят към групата, споделят източници, запознати с въпроса. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е призовавал за премахване на редица данъчни стимули за петролната и газовата индустрия – съживявайки кампания, която бившият президент Барак Обама стартира преди повече от десетилетие.

Но усилията зависят от подкрепата на силно разделения Конгрес и срещу тях се борят лидери на петролната индустрия, които твърдят, че те не трябва да бъдат притискани.

Нидерландия е в челните редици на борбата срещу субсидиите за изкопаеми горива, след като обяви, че оценява своята помощ за индустрията  на около 40 млрд. евро. Сега страната иска Европейският съюз (ЕС) да предприеме същата оценка като първа стъпка към постепенното премахване на подкрепата за фосилните горива. Екоактивистите казват, че тази помощ ограничава подкрепата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Сред другите страни, които влизат в коалицията, изпъкват Франция, Канада, Испания и Австрия. Групата иска да включи международни организации като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО), както и да създаде обща методология за измерване на подкрепата за изкопаемите горива.

От своя страна Кристалина Георгиева, управляващ директор ма МВФ, заяви, че е необходимо да премахнем субсидиите за петролната, газовата и въглищната индустрия, ако искаме да преминем към едно по-зелено бъдеще в кулоарите на COP28. Фондът изчислява, че глобалните субсидии за изкопаеми горива ще нараснат до 1,3 трлн. долара тази година, тъй като правителствата по света се стремят да смекчат въздействието на нарастващите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Ташка и Бомбашка в семеен танц - меки пааттки пишат за меки китки. И добавка от Джуджанка в едно от мъжките й преображения. Винаги е екзотично, но безсъдържателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
OHЯ
преди 7 месеца
А наШте форумни нинджи , че Щатите се дърпат ! Не разбират горкичките , че Европа ще го наложи този данък , а азиатските диваци ще сърбат таратора! Ама то акъла им е един гладичък , откъде да разбират такива работи . Отивайте да правите жива верига около *** , времето изтича
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
заигравката е основно за авиационното гориво за търговски цели . никой не го облага ... а то цапат сериозно ... това е вторият по замърсяване транспортен сектор . отговорен за около 1млрд тона въглероден диоксид на година , а освен това и един куп други неща . ще ги опънат и тех , както меката китка го разтегат кат жартиера из задните дворове на механите . паметника ще го демонтираме за възстановяване , закрива се партидата , С-300 и БТР ги даряваме , всичко е с отпаднала необходимост ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
ама то имало субсидии ли и то от десетилетия.. въййй, а няколко форумни селссски бека и баш разбирача, начело с лапащия в механата (тоя отдолу) твърдяха че кафевия хайвер бил на пазарен принцип и супер мега ефтин.... а то пак се оказа *** са лъгали за рубли, а баче ви кхао отново прав! но на мен ми е лесно като говоря с факти, да му мислят поетите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 7 месеца
Или казано по друг начин, наркобароните, които произвеждат дрогата, даже не я докосват с ръка, не ли да я употребяват - нито те, нито някой от семейството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Tikva007
преди 7 месеца
*САЩ отхвърлят плана на Нидерландия за спиране на субсидиите за изкопаеми горива* - Това, че зеленият хайвер беше снесен в САЩ и от там разпространен и наложен на по-глупавата част от останалия свят, не значи, че в САЩ всички са силно ентусиазирани да гризкат зеленото дръвце. Генетичната непоносимост на американското общество към комунизма и диктатурата дава някакъв имунитет и резистентност към суицидните вируси на ентусиазираните да ги предадат и на останалия свят европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още