IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини за оптимизъм относно опазването на околната среда

След години борба озоновият слой е напът да се възстанови, а Бразилия забавя обезлесяването на Амазонка

12:02 | 24.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Годината не е добра от гледна точка на климатичните промени - светът беше обхванат от горещи вълни, екстремно време, а учените предупреждават, че 2024 година може да бъде още по-зле, пише CNN. Агенцията обаче намира пет позитивни сигнала, че мерките за смекчаване на климатичните промени могат да бъдат успешни.

На първо място това е бумът при възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в много части по света. Това води и до рекорди при чистата енергия. Например в периода 31 октомври - 6 ноември Португалия успя да издържи единствено на възобновяема енергия, а делът на ВЕИ непрекъснато расте в енергийния микс на Европа.

Надеждата се крие във факта, че Китай - най-големият замърсител в света, ускорява изграждането на зелени паркове - соларни и вятърни. Според доклад на местните власти капацитетът на зелените мощности в страната вече е по-голям от обединените зелени централи в останалата част на света. Това означава, че Пекин се приближава по-бързо от очакваното (2030 година) до пика в потреблението на въглища и постепенно ще намали потреблението.

Климатичната конференция в Дубай постигна пробив

На климатичната конференция в Дубай беше постигнат пробив по отношение на изкопаемите горива. В декларацията след срещата беше записано, че ще се върви към справедлив преход от въглища към чиста енергия. Това е различно от категоричен отказ от въглища, желан от някои от участниците, но е добър компромис, под който се подписаха и петролни държави.

Забавяне на обезлесяването в Амазонка

След години вече има прогрес и по отношение на обезлесяването на Амазонка, пише още CNN. Този регион има съществено значение за смекчаването на климатичните промени. Това беше част от обещанията на президента Луиз Инасио да Силва Лула и според анализатори именно то му даде и предимство пред опонента му Жаир Болсонаро.

Озоновият слой се възстановява

Озоновият слой е напът да се възстанови напълно,сочат анализите на ООН. Този слой защитава земната повърхност от опасните ултравиолетови лъчи и се разрушава от химикали. От десетилетия (след Протокола от Монреал през 1989 година) използването на веществата, които разрушават озоновия слой вече е забранено и е видно възстановяването му.

Ако тази скорост се запази, озоновият слой ще се възстанови до нивата от 1980 година през 2040 година. За полярните зони обаче това ще стане малко по-бавно - до 2045 година над Арктика и до 2066 година над Антарктика.

Бум на продажбите на електромобили

През 2023 година има рекордни продажби на електромобили в Северна Америка, Китай и ЕС. Това е добра крачка за декарбонизирането на транспорта, особено ако се зареждат с възобновяема енергия. Транспортът е отговорен за около 1/6 от емисиите, емитирани от човешката дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
Мошеници, лъжци и схемаджии! Не могат проблема с найлоновите торби и опаковки да решат, тръгнали климата да управляват! В океана има остров от пластмасов *** с площ колкото половин Европа и нищо не се прави, но медиите денонощно ни калесват как да командваме климата, като си еббеммемаййкатта на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
* Measurements from the Copernicus Sentinel-5P satellite show that this years ozone hole over Antarctica is one of the biggest on record. The hole, which is what scientists call an ozone depleting area, reached a size of 26 million sq km on 16 September 2023. This is roughly three times the size of Brazil.* - * https://esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/Ozone_hole_goes_large_again
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
С операцията *Озонов слой* се тества схемата с глобалните заплахи и забрани. Резултатът бе окуражителен и се мина на по-екзистенциална заплаха с климата. Лъжи и пак лъжи. Дупките в озоновия слой винаги са били само над полярните зони. Ето колко са се затворили: *През септември 2023 г. дупката в озона над Антарктика е била с размер 26 милиона кв. км, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Това са едни от най-големите размери, документирани някога.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
evlogi
преди 4 месеца
От тези 5, две са реални-намаляването на обезлесяването и възстановяването на озоновия слой.Другите три са бошлаф.Особено тази смешка с COP28
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още