IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата са климатичният бич, от който светът не иска да се откаже

На последната климатична среща на ООН световните лидери „забравиха“ да пояснят кой ще плати за глобалния екологичен преход

22:30 | 21.12.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Почти невъзможно е да накарате всяка държава по света да се съгласи за каквото и да било. Но на последните преговори за климата на ООН лидери, представляващи всички хора на Земята, се хванаха за ръце и пееха в перфектна хармония на споделеното си убеждение, че въглищата са абсолютно най-лошите, пише Bloomberg.

И все пак твърде много от тях все още не могат да се наситят на единственото изкопаемо гориво, което кара петрола да изглежда като мързеливец, когато става въпрос за нагряване на атмосферата. Това е мрачно напомняне, че преминаването на световната икономика към чиста енергия ще бъде трудно и изключително скъпо и че по-богатите нации трябва да споделят много повече от тежестта, отколкото правеха досега.

Бяха необходими десетилетия разговори по темата за климата, за да признае светът публично на конференцията COP28 в Дубай, че изкопаемите горива като цяло са главният виновник за емисиите на парникови газове, които нагряват планетата. Но консенсусът на презрение към въглищата се формира малко по-рано: светът се зарече да премахне „въглищната енергия на COP26 в Глазгоу през 2021 г. - обещание, което повтори в Дубай без дебат.

Какви се резултатите обаче? Световното потребление на въглища е нараснало с повече от 5% след това споразумение от Глазгоу, въз основа на оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Миналата седмица МАЕ оптимистично предположи, че глобалното търсене на въглища е достигнало пика си тази година с рекордните 8,5 гигатона и леко ще спадне до 8,3 гигатона до 2026 г. Ако това звучи като незначителен напредък, предполагам, че можете да спорите, че все още е по-добре от нищо.

Но преди година МАЕ предположи, че търсенето на въглища вече е достигнало своя връх от около 8 гигатона и едва ли ще бъде по-високо през 2025 г. В последния си доклад агенцията ревизира значително своята оценка за търсенето през 2022 г. от 8 гигатона на 8,4 гигатона. Миналогодишният резултат се оказа фалшив връх. Новото твърдение на МАЕ за незначителен напредък прикрива това, което всъщност е било залитане в грешната посока.

Въглищата са най-големият замърсител с парникови газове, отделяйки 40% от всички емисии, свързани с енергията. След спада по време на пандемията, въглищните емисии скочиха до рекордно високо ниво от 15,5 гигатона през 2022 г. Това е повече от всички енергийни емисии на Китай и три пъти повече от тези на САЩ. Това не само е ужасно за климата в дългосрочен план, но замърсяването с въглища има незабавен ефект върху човешкото здраве. Няма да можем да спрем глобалното нагряване, без първо да спрем изгарянето на въглища.

Въглищата отчитат бърз, добре дошъл спад на потреблението в САЩ и ЕС, съответно с 21% и 23% само през изминалата година, изчислява МАЕ - и това става, въпреки че войната в Украйна предизвиква притеснения, че Европа ще бъде принудена да се завърне към изкопаемото твърдо гориво заради липсата на природен газ.

В САЩ сега възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) произвеждат повече електроенергия от въглищата. Дори Япония, която се отказва много по-бавно от тях, изгоря с 8% по-малко тази година.

Ситуацията е много по-различна отвъд развития свят. Китай, Индия и бързо развиващите се икономики от Югоизточна Азия напоследък увеличават използването на въглища. Всички се присъединиха към глобалните ангажименти за постепенно премахване на въглищата. Но последните остават евтин, надежден източник на енергия, когато не са налични ВЕИ - често срещан проблем за развиващите се икономики.

Най-доброто решение е да се укрепи възобновяемият капацитет, който да измести въглищата. Но това изисква пари -  много, много пари. Китай инвестира много в чиста енергия и смъртта на въглищата изглежда неизбежна там, пише Дейвид Фиклинг от Bloomberg Opinion. Но по-бедните развиващи се нации ще имат нужда от помощ.

През 2021 г. страните от Г-7 създадоха Партньорството за справедлив енергиен преход, за да помогнат на някои от най-силно замърсяващите страни в света да преминат към по-чиста енергия. Резултатите са поразителни.

Индонезия наскоро обяви план на стойност 20 млрд. долара за финансиране на подобен преход, който обаче оставя недокоснати „затворените“ въглищни електроцентрали — които промишлените потребители държат под ръка, за да осигурят надеждна енергия при необходимост — и предвижда закриването на само две от свързаните с мрежата въглищни централи в страната.

Виетнам обяви подобен план на стойност 15,5 млрд. долара п овреме на COP28, който предвижда повишаване на мощността на въглищната енергия до 30 гигавата от 25 до 2030 г.

Едно голямо препятствие е сериозното разминаване в сумите, които Г7 предлага, и реалната цена на прехода. Правителството на Индонезия изчисли, че ще са му необходими 600 млрд. долара, за да премине към възобновяема енергия, от които 20 млрд. долара са само първоначалната вноска. По-голямата част от нищожните суми, предлагани на Виетнам, са под формата на търговски заеми, а не безвъзмездни средства.

На COP28, дори когато най-накрая обещаха да се откажат от изкопаемите горива (бавно и чак до 2050 г.), световните лидери удобно  пропуснаха подробностите за това кой ще плати за тази монументална промяна.

Ангажиментът на света да се откаже от навика си да използват въглища е поразителен пример за това защо заможните страни трябва да подходят много по-сериозно към подпомагането на по-бедните държави да ускорят прехода. Това може да включва  поемане на ангажимент за прекратяване на изгарянето на въглища много по-бързо, както предлага Международният институт за устойчиво развитие. Каквито и да са средствата, ключът е да запомните, че въглищата, изгаряни във Виетнам, оказват дълбоко влияние върху климата във Върмонт и Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
Въглеродните отпечатъци играят голяма роля в борбата срещу изменението на климата, и тук природният газ сякаш изпъква. С по-малко емисии и висока ефективност, той е едно от решенията за поддържане на баланс между енергийни нужди и опазване на околната среда. Затова трябва да разкараме въглищата от държавата ни и да наблегнем на природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
scott
преди 4 месеца
кокмическа радияция....това, органичния живот е ного крехко нещо. А да си въобразява, че може да надмигне природата и да си поставя за цел премахване на въглеродни емисии.....дано ИИ ни набие малко ъкъл в главите. Ше има яко шоу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 4 месеца
До: zelka007как изобщо правите пари от финансовата система без фантазия, усет, нюх, визионерство и хоглед към бедещето на акциите примерно/. некъде да ти пишем, че контитентите ще останат?Потапяй сичко на ниско, остават само 500 милки в райската градина и това е. Това с климатичните пояси ми се струва доста неустойчиво и вредно. ГОЛЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ произвеждат ядрени бойни глави, обогатен уран и сичко, което е нужно на военните. Гадното е, че има и естествени такиви като вулкани, метеорити ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 месеца
До: evlogi ... зачети някой и друг поднебесен портал за енергетика , има какво да научиш ... доста организирано работят по темата , колкото и да се присмивам понякога туканка за техните инджинерни постижения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
До: scott ... значи , прав е khao да ви пита имате ли основно образование или не ?! география , що е то климатичен пояс , характеристики , и може ли земното кълбе да бъде само тропици ?! м/у другото ходил ли си на тропиците , не е кой знае колко скъпо да идеш , *** и виж , после пак ще си пишем ... :))) ... въпрос/отговор номер 2 : големите замърсители , каквото и да разбираш под това понятие , според теб какво произвеждат и за кого . за домашна работа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
който, Марк Твен де, след като някой пуснал клюка,че е умрял за смъртта му, пратил телеграма до Уол Стрийт Джърнъл -Слоховете за смъртта ми са силно преувеличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
"...Китай инвестира много в чиста енергия и смъртта на въглищата изглежда неизбежна там, пише Дейвид Фиклинг от Bloomberg Opinion..." Хаххах..Леле леле..този сигурно и заплата взема.106 гигавата нови въглищни централи само миналата година в Китай и приблизително още толкова и тази година...И като се има предвид,че един гигават ТЕЦ ще направи около 5-6 тераватчаса годишно, докато същият такъв вятърен-около 2.3 тераватчаса, а соларен -1.7 тераватчава, се сешам за Марк Твен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 месеца
До: doba редовната доза глууупости от теб... нищо ново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 4 месеца
АЗ ПРЕДЛАГАМ И ПРЕДЛАГАМ СЪЩО ТАКА да си направим екваториален климат навсекъде по светот! чрез генно инженерство разцъкваме яко водорасли в океанът. тез цъвтът, поглъщат ти въгледоксидът, отразеват светлината, дигат температурите и ледът по полюсите се разтапя. новата вода у атмосферата ти прави яко щибване на растения от секъв вид. и резултата - екваклимат, край на студъ и копането за отопление. РАЙСКА ГРАДИНА БРАТЧЕТ......само си живуркаш и ядеш банани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 4 месеца
До: zelka0071 литър диоксид да е, ако можеш требва да му земеш парите.споко, никой не иска да спре завърсеването. ако беше така щеше да фане големите замърсители и да остави на мира малкия диоксиден и газово-аерозолен юзър. Щеше да се почне от атомните централи и военните. Виж нещата от гледна точка на растенията. и техното оон си е мислело некога, че с тоз темп на производство на кислород и задържането му в атмосферата ше стане така, че нема да имат въгредиоксид и ще измлът.АЗ ПРЕДЛАГ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още