IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия е била най-силно засегната от екстремните метеорологични условия през 2023 г.

Повече от 9 млн. души на континента са били засегнати от наводнения и бури

11:24 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Giuliano Berti/Bloomberg
Снимка: Giuliano Berti/Bloomberg

Азия е била най-засегнатият от бедствия регион в света през миналата година, като екстремните метеорологични и климатични заплахи са се засилили на фона на глобалното затопляне, според Световната метеорологична организация (СМО), агенцията на ООН за климатичните условия,

"Много страни в региона преживяха най-горещата си година в историята през 2023 г. заедно с множество екстремни условия - от суши и горещини до наводнения и бури", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло в доклад, публикуван тази седмица и цитирана от CNBC. 

Повече от 9 млн. души на континента са били засегнати от наводненията и бурите, което е довело до над 2000 жертви. Междувременно тенденцията за увеличаване на горещите вълни в региона е продължила.

"Изменението на климата изостри честотата и тежестта на подобни събития, което оказва дълбоко въздействие върху обществата, икономиките и, най-важното, върху човешкия живот", добави Сауло.

В доклада се предупреждава, че ключови показатели за изменението на климата, като например температурата на повърхността на водата, топенето на ледниците и покачването на морското равнище, сигнализират за влошаване на условията и за необходимостта от засилено предотвратяване на риска от бедствия в Азия.

″С тенденцията на затопляне, която се е увеличила почти двойно в сравнение с периода 1960-1990 г., континентът се затопля по-бързо от средното за света, което води до увеличаване на жертвите и икономическите загуби", според доклада на СМО.

Особено високи температури през миналата година са наблюдавани в областите от Западен Сибир до Централна Азия и от Източен Китай до Япония, а в страни като Япония и Казахстан са регистрирани рекордни горещини.

И макар организацията да е установила, че голяма част от континента е страдала от значителен недостиг на валежи през 2023 г., е имало и много екстремни метеорологични явления, свързани с проливни дъждове и наводнения.

Според неотдавнашен доклад тежките наводнения в Китай и сушите в Индия са причинили по-голямата част от икономическите щети за 65 млрд. долара в Азиатско-Тихоокеанския регион през миналата година.

През юли тежки наводнения засегнаха Северен Китай. Регионът регистрира едни от най-силните бури от години, докато в столицата Пекин паднаха най-обилните валежи от 140 години насам. В същото време югозападната част на Поднебесната империя пострада от продължителна суша, като почти всеки месец от 2023 г. валежите са били под нормата.

Индия пострада и от наводнения и суша, като през август, най-горещият месец в света, сушата достигна безпрецедентни стойности. През април и юни в страната имаше и горещини, които причиниха над 100 смъртни случая от топлинни удари.

В доклада на СМО се отбелязва, че липсата на валежи може да има отрицателно въздействие и върху източниците на питейна вода, селското стопанство, промишлеността и водната енергия.

Авторите на доклада твърдят, че данните потвърждават необходимостта от системи за ранно предупреждение за екстремни метеорологични явления и от по-голямо намаляване на риска от бедствия, за да се намалят загубите и щетите, причинени от изменението на климата в бъдеще.

В периода 1970-2021 г. регионът вече е претърпял 3612 природни бедствия, които са причинили икономически загуби в размер на 1,4 трилиона долара и близо един милион смъртни случая. Това представлява 47% от общия брой смъртни случаи в света, причинени от природни бедствия през същия период.

Според Световната метеорологична организация щетите, причинени от природно бедствие, могат да бъдат намалени с 30%, при условие че в рамките на 24 часа бъде издадено ранно предупреждение към обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още