IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремните горещини са тихият убиец на изменението на климата

Вземането на извънредни предпазни мерки е жизнено важно

13:00 | 31.03.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двадесет милиона души загинаха от горещини, някои уловени живи в езеро, в което се надяваха да се охладят.

Засега това е научна фантастика.

Апокалиптичният роман на Ким Стенли Робинсън „Министерство на бъдещето“ започва в индийски град, където мнозина не преживяват една лятна нощ. През деня оцелелите се задушават от изпаренията на генераторите, захранващи климатиците. Въздухът е като изгорелите газове, излизащи от „изпускателната тръба на стар автобус“, пише авторът.

Още не сме стигнали до това положение. Но екстремните горещини, далеч по-малко визуално драматични от ураганите или наводненията, отнемат животи и средства за препитание с прикрита сила. Изменението на климата драстично увеличава вероятността скоро да станем свидетели на катастрофа с екстремни горещини и масови смъртни случаи, пише за Al Jazeera Джаган Чапагейн, генерален секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Екстремните горещини не са проблем само в Северното полукълбо от юни до септември. Докато Чапагейн пиши, през март беше извършено безпрецедентно затваряне на училища в Южен Судан. Това не се дължи на конфликт или икономически проблеми, а на извънредно повишаване на температурите до повече от 42 градуса по Целзий. Части от Южна Америка  и Австралия тъкмо остават зад гърба си двете си най-горещи лета в историята. В световен мащаб 2023 г. беше най-горещата в историята –  с огромна преднина. Половината хора по света – всъщност 3,8 милиарда души – са преживели екстремни горещини поне един ден миналата година.

Горещите вълни в Европа убиха повече от 60 000 души през 2022 г. В Обединеното кралство асфалтът по пътищата се разтопи, а почти 3000 души загинаха. Индия отбелязва най-малко 1000 смъртни случая годишно, дължащи се на екстремни горещини. В САЩ числата са подобни. Екстремните горещини там убиват повече хора, отколкото наводненията и торнадата взети заедно. Според медицинското списание The Lancet Китай е напът да регистрира 20 000 до 80 000 смъртни случая от горещи вълни годишно.

И всички тези цифри всъщност вероятно са силно подценени. За разлика от смъртните случаи при наводнения, повечето от тези по време на горещини се записват като нещо медицинско. Екстремните горещини са тихият убиец на изменението на климата.

Тази седмица се свиква първата глобална среща на върха за екстремните горещини, за да предложи решения. Онлайн форумът е организиран съвместно от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и от Агенцията за международно развитие на САЩ.

Изменението на климата, разбира се, влошава екстремните горещини. Доклади на World Weather Attribution за жегата в Южна Западна Африка  показват – почти недвусмислено – че горещите вълни са много по-чести и по-горещи поради като цяло по-топлия свят. Това подчертава необходимостта от смекчаване нивата на емисиите на парникови газове. Но никакво действие сега няма да спре горещите вълни през живота ни. Това, което можем да направим, е да се справим по-добре, когато те ударят, като се подготвим преди тях.

Как?

Първо, като се фокусираме върху най-уязвимите. Горещите вълни имат непропорционално въздействие върху хората в градовете, където топлината често е в капан, и върху тези, които нямат средства да избягат. Градовете се нуждаят от планове. Градостроителите все повече осъзнават това. Две трети от тези, които участват в проучване на The Lancet, казват, че са загрижени за влиянието на изменението на климата върху общественото здраве. Екстремните горещини са най-често идентифицираната опасност, посочена от 72 процента от анкетираните.

Плановете за действие идентифицират уязвимите групи и зоните на „топлинни острови“ или „горещи точки“. Те идентифицират причините за действие и предупреждения и определят ясни роли и отговорности.

Обществата на Червения кръст и Червения полумесец често  помагат за подобни планове. Червеният кръст в Кения, например, работи с учени, изследователи, градски власти и лидери на общността, за да начертае зоните с най-висок риск от горещини в неформалните селища на Найроби. Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец са направили подобни проучвания в Кейптаун, Ханой, Мексико Сити и Дака.

Второ, чрез приоритизиране на ранните предупреждения и ранните действия. Превръщането на науката и прогнозите в достъпна информация спасява животи. Предупредените хора вземат по-добри решения и предприемат по-добри действия. Това може да стане чрез медии, но също и чрез телефонни обаждания до хора, регистрирани като уязвими още преди месеци – австралийският Telecross RED е един такъв пример.

Превантивните действия – преместването на онези, които могат да се движат, например, или поставянето на временна инфраструктура за охлаждане – също спасяват животи. В Ханой, преди скорошна гореща вълна, доброволци от Червения кръст на Виетнам разполагат мобилни центрове за охлаждане близо до райони, където се събират улични търговци и мотоциклетисти. Испания разполага с повече спасители по плажовете в дните, които се очаква да бъдат най-горещи, знаейки, че именно в тях най-малко опитните плувци влизат в морето.

Трето, като дадем властта в ръцете на тези на земята. Местните хора познават най-добре своите общности. Съгражданите им се доверяват. Уменията и ресурсите могат да се споделят бързо и ефективно. Фатема Хатун и Сайма Хатун Бити са две от многото доброволци на Червения полумесец в Бангладеш, които преподават умения за оказване на първа помощ, включително как да се помогне на някой, който изпада в безсъзнание поради топлинен удар.

Преди всичко обаче справянето с екстремните горещини започва с подчертаване на проблема. На глобалната среща на върха тази седмица организаторите още обявят двумесечна кампания за действие срещу екстремните горещини преди самия Ден на действие срещу топлината на 2 юни. Ще бъде стартиран онлайн набор от инструменти, за да се обясни на хората какво могат да направят като подготовка за лятото в Северното полукълбо, което за мнозина вече е започнало.

Научната фантастика е умишлено страшна. Реалността не трябва да бъде. С правилното предвиждане и действие най-лошите сценарии могат да останат в сферата на въображението, категоричен е Джаган Чапагейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
Тихият убиец на правата и свободите ни е когато успеят да обвържат клаъймътченч булшит измишльотините със здравето и здравеопазването, и съумеят да налагат "мерки" за "опазване на живота" заради "клаймътченч" Съумеят ли да насадят този булшит, някой ден ще си спомняте за сегашната невероятна свобода и изобилие в Северна Корея и ще въздишате със завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
Преди 50 години мислели да затварят Беринговият проток в борба с глобалното застудяване! Факт!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 1 месец
Изпитват огромен кеф да тормозят простолюдието с постоянни страхувания, насаждания на страхова невроза и паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
aldy
преди 1 месец
Екстремните горещини са тихият убиец на изменението на климата === Тихият убиец на изменението на климата - значи въпросът с изменението е решен. Горещините трепят измененията на климата. Туй слънчева активност, периодичност в измененията на земната орбита, промените на магнитното поле на Земята, изместването на полюсите, ряпа да ядат. Климатът се променя заради СО2, без който растенията умират, *** на добитъка и дишането на хората. Значи? Трепи и заравяй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още