IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Температурата на океанската повърхност удари нов рекорд през февруари

По-рано стана ясно, че февруари е бил най-топлият втори месец от годината в историята

09:56 | 07.03.24 г. 2
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Температурите на океаните са ударили рекорден връх през февруари. Средната световна температура на океанската повърхност е достигнала 21,06 градуса по Целзий, заяви Службата на ЕС в областта на изменението на климата „Коперник“ в четвъртък.

Средната температура на океанската повърхност през февруари задминава предишния рекорд от 20,98 градуса, поставен през август 2023 г., се вижда от данни, започващи през 1979 г.

Обезпокоителните данни за океаните излизат, след като стана ясно, че февруари е бил най-топлият втори месец от годината в историята, както и девети последователен месец с подобно постижение за февруари, съобщава Ройтерс.

Морските учени предупредиха тази седмица, че вероятно за четвърти път ще се случи световно масово обезцветяване на корали в южното полукълбо, предизвикано от затоплящи се води, и то може да е най-лошото в историята.

Обезцветяването на коралите се случва при топлинен стрес, при който се освобождават цветните, полезни водорасли, които живеят в тъканите им, оставяйки само блед скелет. Това ги прави уязвими от глад и болести и голяма част от тях умират. Това може да доведе до срив на крехките рифови екосистеми, тъй като бреговите ивици остават незащитени от ерозия и бури, а риболовът е недостатъчен.

Допълнителната топлина се дължи на климатичния модел Ел Ниньо, породен от по-топли от обичайните повърхностни води в източния Тихи океан, в комбинация с породени от човека климатични промени.

„По-изненадващото е, че температурите на морската повърхност са на рекордни нива из региони далеч от центъра на влияние на Ел Ниньо, например тропическата част на Атлантическия океан и Индийския океан“, казва климатологът Ричард Алън от University of Reading.

Това, казва той, показва силното влияние на нарастващите емисии парникови газове в атмосферата.

Макар че рекордът на средната температура на морската повърхност на световно ниво изключва полярните океани, нещата и там не са розови.

Покритите с лед площи в морето в Арктика са достигнали най-ниското си ниво през февруари, нареждайки се на трето място в историята с 28% под средното ниво.

Ел Ниньо сега отслабва в екваториалната част на Тихия океан, каза „Коперник“, но температурите на въздуха над океаните остават на необичайно високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 месеца
В КОЯ ИСТОРИЯ БЕ, на човечеството, на планетата, на вселената, ИЛИ СТОТЕ ГОДИНИ ОТКАКТО СЪБИРАТ ДАННИ нешшштаснни пропагандни вувузелиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 2 месеца
сега го разбрах. вместо да ти набовал в главата пропаганда за климапромените ти изваждат страхуващи примери, при това изхабрикувани и момевтни. и кво кат темпа е по-висок? ше спадне. цъфнат водорасли и готово. блокират слънчевите в дълбочине и се охлажда.вашта мамака пропагандистка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още