IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юли влезе с рекорд в статистиката за горещините

Температурата на водите на океаните записва върхова стойност на 31 юли

22:42 | 08.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gaia Squarci/ Bloomberg
Снимка: Gaia Squarci/ Bloomberg

Изминалият месец стана най-горещият юли в историята, откакто се води статистика, съобщават от "Коперник" - агенцията на ЕС, следяща климатичните промени. Преди това и юни се нареди в тази категория.

Този юли е с 0,33°С по-топъл от предишния рекорд - през 2019 г., и с 1,5°С по-топъл от средното за юли през периода 1850-1900 г., тоест преди индустриалната революция. В допълнение и температурите на океана продължават да се увеличават и вече са с 0,51°С по-високи от средното за периода 1991 - 2020 г.

От "Коперник" посочват още, че обикновено температурата на водната повърхност е в своя пик през март. Тази година не прави изключение и през април и май е имало леко намаление, но след това водата на океаните отново започва да се покачва до рекордните 20,96°С на 31 юли. Предишният рекорд е 20,95°С през март 2016 г. Източник: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Източник: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

"Коперник" събира своите данни чрез сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят. Сега агенцията регистрира серии от горещи вълни в множество региони в големи части от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия. В Южна Америка, където е средата на зимата, също се регистрират рекордно високи температури.

Горещините имат негативен ефект както върху хората, така и върху планетата и те са изложени на все по-чести и интензивни екстремни събития, коментира зам.-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис. Тя отбелязва, че са нужни бързи действия за ограничаване на емисиите парникови газове, които са в основата на климатичните промени, дори и промените да са само временно явление.

Дотук 2023 г. е третата най-гореща година в историята, откакто се води статистика. Средната температура е с 0,43°С по-висока от средното за последните години. Предишната най-гореща година беше 2016 г. и има голяма вероятност този рекорд да бъде подобрен, защото последните месеци на 2016 г. бяха по-хладни, докато за тази се очаква температурите да продължат да се покачват и заради завръщането на феномена "Ел Ниньо".

Метеорологичната агенция на ООН съобщи за началото на този естествен климатичен модел на 4 юли и предупреди, че това може да доведе до екстремни температури, наводнения и суши по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
"Средна глобална температура" има толкова смисъл, колкото "средни калории в супермаркета". Невероятна, безсмислена дивотия, но великолепна за МАНИПУЛИРАНЕ на биомасата. На тия същите, дето бяха "безсимптомно болни" от настинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още