IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологични организации искат становище на български учени за климатичните промени

Последните официални публикации на БАН са от 2010 година

12:00 | 26.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Екологични организации и общественици поискаха позицията на българските учени по отношение на климатичните промени, става ясно от отворено писмо на коалиция от организации, в която влизат българските представители на Greenpeace, WWF, както и сдружение "За Земята", "Горичка", "Климатека" и др.

В позицията си те посочват, че последните официални доклади по темата в Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) са от 2010 година, когато организацията е част от Българската академия на науките (БАН). В публикацията тогава се посочва, че в периода 1906-2005 година средната температура на въздуха в световен мащаб се е повишила с 0,74°С, а повишението на температурите на въздуха през 20 век е най-бързото за последните 1000 години.

От 70-те години на миналия век се наблюдава тенденция към затопляне, както и периоди на засушаване и в България, се казва още в този доклад на българските учени.

Анализ и оценка на риска за уязвимосттта на секторите на икономиката не е правен от 2014 година.

"Според последния доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) научните изследвания недвусмислено показват, че човешката дейност през последните 150-200 години е основен фактор за климатичните промени, които в много голяма степен вече са заплаха за човешкото благополучие", се казва още в отвореното писмо на еколозите, изпратено до министъра на околната среда Юлиян Попов, както и ръководителите на БАН и НИМХ.

В позицията си екологичното обединение настоява за позиция и относно човешкото въздействие върху околната среда. "В българските медии все по-често се появяват изказвания на представители на научната общност, включително от НИМХ и БАН, които поставят под въпрос климатичните промени и/или степента на човешката роля в тях", пишат още екологичните организации и допълват, че тези коментари изпращат противоречиви сигнали към обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Каквото им заръча който им плаща, такава ще е позицията им. КЛЕМАТИЧНЕ ПРОМЕНИ ГОЛЯВО СТРАШНО, О УЖАС, СИЧКИ ЩЕ ОМРЕМ ето я позицията им, спестих време на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още