IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изменението на климата излага държавните рейтинги на риск от понижаване

Редица страни могат да очакват по-високи разходи за обслужване на дълга, ако рейтинговите системи бъдат "коригирани спрямо климата"

16:51 | 07.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Неуспехът да се ограничат въглеродните емисии в световен мащаб ще доведе до увеличаване на разходите за обслужване на дълга на 59 държави през следващото десетилетие, сочи проучване, в което се симулира икономическото въздействие на изменението на климата върху текущите държавни кредитни рейтинги, цитирано от Ройтерс.

Според проучването, публикувано в списание Management Science в понеделник, Китай, Индия, САЩ и Канада могат да очакват по-високи разходи за обслужване на дълга, тъй като техните кредитни рейтинги ще спаднат с две степени при "коригирана спрямо климата" рейтингова система.

"Резултатите ни подкрепят идеята, че отлагането на зелените инвестиции ще увеличи разходите за заеми за държавите, което ще се отрази в по-високи разходи за корпоративен дълг", казва Патриция Клусак от екипа на проучването, ръководено от Университета на Източна Англия (UEA) и Университета в Кеймбридж.

Повишаването на разходите по дълга ще бъде само един допълнителен аспект на общите икономически щети, които изменението на климата вече причинява. Застрахователният гигант Allianz изчислява, че неотдавнашните горещини вече са намалили глобалното производство с 0,6% през тази година.

Макар че рейтинговите агенции признават уязвимостта на икономиките от изменението на климата, досега те са предпазливи при определянето на количествените стойности на тези рискове в своите оценки поради несигурността относно вероятния размер на щетите.

Проучването на UEA/Cambridge обучава модели с изкуствен интелект на съществуващите рейтинги на S&P Global и след това ги комбинира с климатични икономически модели и собствени оценки на риска от природни бедствия на S&P, за да създаде нови рейтинги за различни климатични сценарии.

Намаляването на рейтинга на 59 държави е в сценарий, при който емисиите продължават да се увеличават. За сравнение, в периода януари 2020 г. - февруари 2021 г., по време на сътресенията, свързани с пандемията COVID-19, бяха понижени рейтингите на 48 държави.

Ако планетата успее да се придържа към целта на Парижкото споразумение за климата, като покачването на температурите се задържи под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища, при симулацията държавните кредитни рейтинги няма да усетят никакво въздействие в краткосрочен план и само ограничени дългосрочни ефекти.

От друга страна, най-лошият сценарий с високи емисии до края на века би довел до по-високи разходи за обслужване на глобалния дълг, които биха нараснали до стотици милиарди долари в текущи пари, установява моделът.

Въпреки че развиващите се страни с по-нисък кредитен рейтинг се смятат за най-силно засегнати от физическите последствия от изменението на климата, страните с най-висок кредитен рейтинг вероятно ще се сблъскат с по-сериозно понижение на рейтингите, просто защото имат възможността да паднат от най-високо.

"Няма победители", коментира Клусак.

Констатациите идват в момент, когато регулаторните органи по света се опитват да разберат по-добре какви щети за икономиките и световната финансова система могат да очакват от изменението на климата. В документ на Европейската централна банка от миналата година се настоява за по-голяма яснота относно начина, по който тези рискове се включват в кредитните рейтинги.

S&P Global Ratings публикува принципите за опазване на околната среда, социалната сфера и управлението (ESG), използвани в нейните кредитни рейтинги, които включват позоваване на риска от икономически щети от изменението на климата и разходите, свързани с неговото смекчаване. От агенцията са отказали да коментират проучването на UEA/Cambridge.

Fitch Ratings поясни, че системата на компанията ESG Relevance Scores включва фактори като излагане на въздействието на околната среда като един от компонентите в оценките си.

"Това са отдавнашни и все по-важни рейтингови фактори, които продължаваме да отчитаме в нашите анализи и често публикуваме изследвания и коментари по тях", заявиха от компанията в отговор на искане за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още