IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се пренасочат ли инвеститорите към активи на държави с кредитен рейтинг ААА?

Каква е реакцията на пазарите след като рейтинговата компания Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на САЩ на АА+, коментира Димитър Георгиев

20:30 | 02.08.23 г.

Рейтинговата компания Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+. Този ход на агенцията не е изненада, тъй като тя предупреди, че обмисля да намали рейтинга на САЩ още през май, когато беше разгарът на проблемите с тавана на дълга. Тази година бюджетният дефицит на САЩ може да надхвърли 6%, което няма да се отрази добре на страната в дългосрочен план. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в Елана Трейдинг.

Според него американското правителство и финансовото министерство не успяват адекватно да управляват дълга и най-вече генерират прекалено големи разходи.

Георгиев посочи, че в момента ситуацията не е по-различна от преди два месеца, когато в страната беше в епицентъра на дълговата криза. „Понижението на рейтинга се случва в момент, в който пазарите са много спокойни, щатските акции са на почти исторически върхове, а лихвите по облигациите са стабилни“, обясни той.

Инвестиционният консултант съобщи, че след новината за понижаването на рейтинга пазарите на акции реагират малко по-нервно, като се наблюдават известни понижения в основните индекси в САЩ до 1%, „но не е критично и се дължи на големите ръстове през последните девет месеца“.

Димитър Георгиев потвърди, че пазарът на дълга в САЩ реагира спокойно и няма никакво значимо изменение по краткосрочните и дългосрочните доходности. "Всяка страна, дори най-голямата икономика в света, може да изпадне в бюджетни затруднения“, посочи той.

По думите му експанзивната монетарна политика, свързана с един постоянен процес на печатане на пари и поддържане на по-ниски лихви от теоретичните, помага за това пазарите да останат стабилни. Според него до голяма степен бюджетните неадекватни политики се компенсират от свръх експанзивната монетарна политика.

„Ще има пренасочване на инвеститорите към дългови активи на държави, които остават в категорията на ААА като Германия, Дания, Нидерландия, Швеция, Норвегия, от някои големи международни хедж и пенсионни фондове, които имат лимити за инвестиции, от държавни ценни книжа на САЩ към ДЦК на тези държави, е мнението на Георгиев. – Но на фона на невероятно голямата ликвидност на тези облигации няма да видим голяма разлика в лихвените диференциали от двете страни на Океана. По-важно е какво ще се случва с инфлацията и в САЩ, и в Европа, и докога централните банки ще  продължат с увеличението на лихвите.

На какво се дължи интересът на инвеститорите към държавните облигации по света? Защо най-предпочитани са ДЦК, доминирани в евро? В какви граници варира доходността на ДЦК в страни от Източна Европа като Румъния, България, Македония, Хърватия, Унгария?

Целия коментар може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още