IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ваксина ще намалява емисиите на метан от селскостопанските животни

Редица изследвания сочат, метанът от селското стопанство вреди на климата най-много

14:29 | 10.05.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според редица изследвания метанът, отделян от газовете при физиологичните процеси на крави, овце, кози и други селскостопански животни, нанася повече краткосрочни вреди на климата, отколкото всички леки автомобили в света. Стартъп от Бостън твърди, че новата му ваксина може да намали значително тези емисии, предава Bloomberg.

Агробиотехнологичната компания ArkeaBio казва, че нейното лекарство е насочено срещу микроорганизми, произвеждащи метан, които живеят в слюнката и храносмилателните пътища на животните. Засега препаратът все още е в ранен стадий на изпитвания и ще минат поне 2,5 години, преди да бъде пуснат на пазара.

Ако успее да издържи необходимите тестове, медикаментът ще бъде важна стъпка към справяне с едно от най-трудно решимите климатични предизвикателства в света: ограничаване на емисиите на метан от селското стопанство. По данни на Международната агенция по енергетика този отрасъл е най-големият източник на вредния за околната среда газ, генериран от човека, като изпреварва дори влиянието на изкопаемите горива и отпадъците.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

„Инструментите, с които може да се постигне наистина добър резултат, не съществуваха, докато цената на секвенирането и цената на биотехнологиите не спаднаха значително през последните пет до десет години“, посочва Колин Саут, главен изпълнителен директор на ArkeaBio. Той добавя, че компанията наблюдава по-добри от очакваните резултати при провежданите в момента изпитвания.

За да се намалят емисиите на метан от животните, изследователи и стартъпи експериментират с различни фуражни добавки. Други са разработили маски за животните, които улавят парниковия газ.

Разследване на Bloomberg от миналата година установи, че макар много от най-големите купувачи на млечни продукти и говеждо месо в света да са заявили интерес да насърчат доставчиците си да използват фуражни добавки, намаляващи емисиите на метан, малко от тях са го направили в значим мащаб.

Ваксината би могла да се разпространява по съществуващите канали за доставки в селското стопанство, казва Саут, като отбелязва, че много селскостопански животни вече получават широк набор от лекарства за предотвратяване на респираторни и други заболявания.

„Възможността да се създаде нещо, което се вписва в нормалните практики на фермите, което е ваксина и което няма вероятност да повлияе на качеството на млякото или месото, означава, че наистина имаме огромна аудитория, която може да бъде адресирана“, убеден е предприемачът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00" специализираната литература отдавна се е произнесла по твоят въпрос - неспасяема Улигофрения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... ти нали си папкаш собствена земеделска и животновъдна продукция ... не пипаш нищо от гадните супермаркети и пазарища ... не им караш колите , не им ползваш gsm-ите , носиш винаги навън каскета с алуминиево фолио за да не те ръсят с кемрейлс ... дет се вика тройно си подсигурен ... остави другите да се мъчат ... :))) ... на мен само ми е интересно , къде отива водата , изливаща се от ръбът на плоската земя ?! какво казва специализираната литература по въпроса ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 седмица
Чудесна статия! Показва как лидерите са "слепци" водещи "слепци"! За справка библията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 16
khao
преди 1 седмица
До: cyclop тая статия е точно за дебббили като теб... с удоволстве ще чета всичките коментари под тоя фейк... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 седмица
Има бързо и лесно решение на клаймътченча - да се забрани човековъдството. Като пряко, бързо и неизбежно следствие ще изчезне и животновъдството, сочено като проблем за климата. Дали това ще спре промените на климата е съмнително, но е сигурно, че както и да се променя климатът вследствие на цикличните си процеси, няма да има ддеббили, които да безпокои и Земята ще си почине от тази напаст, която я е налазила да я спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
cyclop
преди 1 седмица
"Редица изследвания сочат, метанът от селското стопанство вреди на климата най-много" интересно, как метанът от стотици хиляди квадратни километрли блатисти месности не вреди на клаймъта... И милионните стада бизони и антилопи гну не са вредили на клаймъта навремето... Само нашите пържоли и сирене вредят на клаймъта... Бре ДА НЕ НИ ЛЪЖАТ НЕЩО ПАК БЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
cyclop
преди 1 седмица
Страховито... Ще намаляваме "метана"... Като инжектираме животните с поредната фармамафия изродщина... Сто процента финансирана от великия филантроп и ваксинолог - Професор Доктор Били Гейц. И несъмнено, направени с доказалата своята вредност и безполезност mRNA технология... Страшни времена, Голям скок напред, Холодомор, ЕССР, всичко се движи по познати и предсказуеми посоки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още