IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Части от ГКПП "Капитан Андреево" са обявени за обекти от националната сигурност

До шест месеца трябва да бъде изградена национална лаборатория, която да контролира стоките, преминаващи през пункта

14:07 | 12.10.22 г.
Снимка: Боби Тошев/БГНЕС
Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

На своето заседание днес (12 октомври) служебното правителство е обявило части от ГКПП "Капитан Андреево" за обекти от националната сигурност, стана ясно от изявленията на министъра на земеделието Явор Гечев.

"Това е началото на края с тази драма на "Капитан Андреево", заяви той, визирайки проблемите с контрола върху преминаващи селскостопански стоки през граничния пункт с Турция, осигуряван от частната "Евролаб 2011".

Преди началото на заседанието служебният премиер Гълъб Донев заяви, че целта е да бъде върнат контролът върху качеството на стоките, които влизат в ЕС. "Няма да допуснем българската граница, която е външна за ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба", обясни още той по време на протоколните кадри преди началото на заседанието на министрите.

Явор Гечев допълни, че държавата е отговорна за цялостния контрол по границите и се работи до 40 дни да бъде увеличен капацитетът на държавните лаборатории, за да могат да поемат проверките на граничния пункт.

До шест месеца трябва да бъде проведена процедурата и закупено необходимото лабораторно оборудване, така че да може да бъде изградена национална лаборатория на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) на територията на ГКПП "Капитан Андреево". Дотогава пробите ще се обработват в централата на държавната лаборатория, а самото пробовземане ще се осъществява само от служители на БАБХ, обясни още Гечев. 

В момента частната лаборатория не изпълнява никаква дейност на територията на граничния пункт с Турция и цялата дейност по контрола се изпълнява единствено от държавата. След шест месеца това ще се случва на място, категоричен беше министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още