IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска отмяна на санкции срещу държавна банка, за да пусне износа на зърно от Украйна

Облекчението ще позволи износа на руски зърнени храни, смятат в Москва

22:01 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва е поставила искане за отмяна на санкции срещу държавната банка "Росселхозбанк" в преговорите за удължаване на споразумението за износа на украинско зърно, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Сегашната програма, която се реализира с гаранциите на ООН и Турция, изтича на 19 ноември.

Отпадането на ограниченията срещу руската държавна банка цели облекчаване на условията за износ на руска пшеница, посочва още Ройтерс.

За кратко през изминалата седмица Русия спря участието си в програмата, посочвайки като причина опасенията за сигурността на руските кораби в Черно море. От Москва обявиха, че са получили гаранции от Киев, че зърнените коридори няма да бъдат ползвани за военни цели и се завърнаха в споразумението. В същото време украинските власти са категорични, че никога не са използвали тези коридори за военни цели и не са давали никакви допълнителни гаранции за изпълнение на споразумението.

Досега публично Русия не е коментирала опасенията за износа на селскостопанска продукция. Преди дни обаче турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че в Москва не могат да изнасят своите зърнени храни, защото застрахователните компании не предоставят полици на корабите. Сега източниците на Ройтерс потвърждават, че Москва иска Западът да позволи на "Росселхозбанк" да възобнови връзките си със западните кредитори.

Отпадането на санкциите срещу държавната банка, която до този момент няма съществена роля в международната търговия със зърно, ще позволи плащанията за руските зърнени храни. Преди санкциите срещу нея плащанията бяха извършвани през международни банки или клонове на руски банки, базирани в Швейцария, допълва Ройтерс. "Росселхозбанк" пък се използваше основно за финансиране на руските фермери.

Източниците на агенцията не коментират какви са нагласите сред страните по споразумението, нито и дали Москва ще се реши официално да представи своите искания. Министерството на външните работи на Русия и от самата банка отказват да коментират информацията.

Източник от ООН пък коментира, че идеята за премахването на санкициите срещу руската банка, вече се дискутира между ЕС и партньорите. Официално говорител на ЕК посочва, че общността не налага санкции върху износа на земеделски стоки и храни от Русия. Според Брюксел Русия използва и храната като "оръжие във войната", манипулира фактите и разпространява дезинформация.

Синът на секретаря на Съвета по безопасност Николай Патрушев, Дмитрий, беше в ръководството на "Росселхозбанк" в периода 2010 - 2018 година. В момента Дмитрий Патрушев е министър на земеделието на Русия. Той и оглавяваната от него институция също отказват коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още