IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският фермерски съюз: Излизането на Русия от зърнената сделка не влияе драстично на цените

На международните пазари пшеницата се търгува на около 230 евро за тон, което е под връхната точка от 22 юни от 251 евро за тон

20:23 | 19.07.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Към момента излизането на Русия от черноморската зърнена сделка не се отразява драстично на цените на пшеницата на международните пазари, съобщи Българският фермерски съюз.

Първоначално зърното поскъпна с 5 евро на тон на борсата в Париж след новината, но затвори в края на деня само с 0.50 евро положителна промяна. „Спирането на зърнената сделка се очакваше от търговците и производителите и затова не се отрази толкова на пазара. Всички бяха подготвени за тази ситуация и не случи нещо фатално“, коментира Преслав Борисов от ръководството на БФС. Независимо от това върху пазара може да има въздействие и на по-късен етап, допълни той.

До момента пшеницата се търгува на около 230 евро за тон на международните пазари. Това е дори по-ниска цена в сравнение с 22 юни 2023 г., когато на световните борси беше ударен пик от 251 евро за тон от началото на новата кампания, обясни Борисов.

Търговците и фермерите наблюдават ситуацията на международните пазари, защото новините от днес за по-високите температури в царевичния пояс на САЩ, както и нападението над Одеса, където по данни на украинските власти са унищожени 60 000 тона, могат да окажат влияние на пазара. Ако продължат неблагоприятните климатични условия в САЩ, може да има покачване на цените на царевицата.

Основната трудност в момента за конкурентоспособността на зърното в ЕС и в частност България са доста по-ниските нива на база доставна цена от Русия, като към момента разликата за дестинация Северна Африка е около 15 долара в полза на русата доставка. Това означава, че европейското зърно е по-скъпо. Този фактор се оказва сериозен проблем за реализацията и на българската продукция за държавите, където купуват пшеница с руски произход, отбелязват от БФС.

Силно волатилният Матиф от около 5-7 евро на дневна база влияе върху решенията на земеделските производители да продават и в същото време на консуматорите да купуват, което забавя сделките. Всяка една от страните покрива само текущите си нужди с цел постигане на по-добри ценови нива.

Жътвата на ечемик в България е приключила почти навсякъде с много различни добиви. Първоначалните нива на търговия бяха около 375 лв. на тон на пристанище Варна, а към момента цените са доста по-ниски. Жътвата на пшеницата на много места продължава, но докато в Северозападна България дъждовете попречиха и влошиха качеството, в Добруджа пък се наблюдава засушаване, което оказва негативно влияние върху царевицата, обобщават от БФС.

Миналогодишните много високи производствени разходи, съчетани с не добър добив, както и влошеното качество на много места, ще създава доста сложна ситуация за зърнопроизводителите, ако не се подобри ценовото равнище, което към настоящия момент с ниските нива от Русия, изглежда нелека задача, независимо от днешните новини, подчертава Преслав Борисов.

Цените на пшеницата, основната съставка на хляба, са паднали с около 14% от началото на годината, а на царевицата е намаляла с около 23%. Настоящата световна продоволствена криза обаче далеч не е приключила, считат от БФС. Световните запаси от царевица започнаха сезон 2021-2022 на шестгодишно дъно и така нахлуването на Русия в Украйна, един от най-големите износители на царевица в света, доведе до значителен скок в цените. Рязкото увеличение на износа от Бразилия обаче оттогава помогна за увеличаване на доставките заедно с износа на близо 17 млн. тона царевица през коридора. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че глобалните запаси от царевица до края на сезон 2023-2024 ще достигнат петгодишен връх. Глобалните запаси от пшеница са по-свити и се прогнозира, че ще бъдат на осемгодишно дъно в края на сезон 2023-2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още