IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Словакия ще се борят за удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Пет страни от ЦИЕ, включително и България, искат разширяване на ограниченията и за други земеделски стоки от Украйна

17:29 | 18.07.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Полша и Словакия ще се борят за удължаване на забраните за внос на зърно от Украйна до края на годината, като отхвърлят опасенията, че решението на Русия да прекрати сделката за износ на зърно през Черно море с Киев може да наруши доставките на храни.

Двете страни – заедно с България, Румъния и Унгария, въведоха ограничения върху закупуването на част от зърното в Украйна до средата на септември, след като спадащите цени предизвикаха протести на местни фермери, пише Bloomberg.

Споразумението на Европейския съюз все още позволява транзитни пратки до други страни, уточнява агенцията.

„Не виждам съществен аргумент сегашната забрана да изтече в средата на септември“, коментира полският министър на земеделието Роберт Телус в радио интервю във вторник. „Надявам се, че ембаргото няма да приключи, че ще успеем да спечелим удължаването му в рамките на нашата коалиция от пет държави от ЕС“, допълва той.

Украйна многократно е призовавала ЕС да прекрати забраната върху износа на нейните култури. Според Киев това помага на Кремъл да засили натиска върху икономиката на страната.

Напрежението сега се увеличава, след като Русия заяви в понеделник, че сделката, която позволяваше товари със зърно от украинските пристанища да се превозват през Черно море, приключва.

Европейската комисия по-рано сигнализира, че ще намали и постепенно ще премахне „извънредните и временни“ ограничения на вноса на зърно от Украйна. След като Русия прекрати зърнената сделка, ЕС заяви, че „няма да пожали усилия“ в подкрепа на стабилната доставка на селскостопански продукти от Украйна до световните пазари чрез т.нар. пътища за солидарност.

Представители на петте източни държави от ЕС ще се срещнат във Варшава в сряда, за да „подготвят изявление за Европейската комисия, която да разгледа нашата конкретна ситуация“. Държавите искат и разширяване на ограниченията за други земеделски стоки, каза словашкият министър на земеделието Йозеф Биреш по време на конференция в понеделник.

Словашкият министър обаче сам не очаква Комисията да приеме идеята за разширяване на ограниченията.

„Ние подкрепяме Украйна по всякакъв начин, но при условие, че вносът на храни не може да изкриви вътрешния пазар. Ние сме в процес на прибиране на реколтата и някои от нашите складове са пълни поради предишния внос на зърно“, посочва Биреш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още