IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаото поскъпна рекордно и вече е по-скъпо от медта

Великденските яйца вече поскъпват

20:57 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Недостигът на какао и опасенията за проблеми в Гана - втория най-голям производител, доведе до рекорден скок на цента - с 700 долара и за първи път цената премина нивото от 9649 долара за тон. Така какаовите зърна вече са по-скъпи от медта, изчислява Bloomberg.

Само от началото на март какаото - основната суровина за шоколада, е поскъпнало с 60%, а от началото на 2024 година цената се е удвоила, сочат още данните на Bloomberg. Индустрията е в безизходица на фона на лошата реколта и болестите по културата в Западна Африка, където се отглежда по-голямата част от какаовите насаждения.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Търсенето изпрати цената към нивото от 10 000 долара - ниво, което изглеждаше немислимо само преди няколко месеца.Това вероятно ще увеличи разходите на производителите на шоколад. Наблюдателите вече отбелязват, че традиционните шоколадови яйца за Великден са с по-висока цена от миналата година.

През 2025 година шоколадът вероятно ще е още по-скъп по Великден, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още