IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаото продължава рекордния си ход, наред е шоколадът

Поредната лоша реколта в Западна Африка носи лоши новини за любителите на шоколада

17:46 | 26.03.24 г. 3
Снимка: Taylor Glascock/Bloomberg
Снимка: Taylor Glascock/Bloomberg

Цената на какаото за кратко достигна безпрецедентните 10 080 долара за тон в сесията в Ню Йорк днес (26 март), съобщава Bloomberg. Изглежда, че прогнозите, че какаото ще поскъпне двойно в рамките на 2024 година, ще бъдат оправдани, а това е лоша новина за проиводителите (и потребителите) на шоколад и шоколадови изделия.

Малко по-късно цената на суровината отстъпи от рекордното ниво и търговията се извършва при цена от 9930 долара за тон*.

Пазарите са под натиска на лошата реколта в Западна Африка - Кот д`Ивоар и Гана, където се намират основните насаждения. Така световните пазари се изправят пред дефицит за трета поредна година. Оценките на Международната агенция за какаото сочат, че запасите от какао на зърна са на най-ниското ниво за последните 40 години.

Според оценките на Bloomberg резервите от какао в Северна Америка са повече от тези в Европа. Страните от ЕС допълнително са поставени в лоша позиция и заради влизащата в сила в края на 2024 година регулация за обезлесяването. Тя забранява на пазара в общността да се появяват стоки, допринесли за изсичането на гори. Какаото е отговорно за 7,5% от приноса на ЕС срещу глобалното обезлесяване, според BloombergNEF.

Експерти предупреждават, че ситуацията вероятно ще продължи да се влошава и през 2025 година. Възможно решение на кризата са Бразилия и Еквадор, където започнаха да садят какаови насаждения. Но докато те започнат да дават продукция, ще минат още няколко години.

Растящите цени на какаото вече принудиха производителите на шоколад да продават по-малки грамажи и да намалят съдържанието на какао в шоколадовите изделия. Към скъпото какао трябва да бъде добавено и какаовото масло, чиято цена също гони рекордни стойности.

Така шоколадите съвсем скоро ще придобият твърде луксозен статут - по данни на потребителската организация Which? цената на традиционните за Великден шоколадови яйца във Великобритания се е повишила с 50%. В Бразилия, където Великден е повод за големи тържества, цената на шоколада е тема за дискусии в социалните мрежи - "трябва да изтеглиш кредит, за да си купиш шоколадово яйце", пишат на шега потребители.

Проучване на Американската асоциация на сладкарите показва, че в САЩ шоколади и сладкиши вече се купуват доста по-рядко спрямо предишни години. Цената на шоколадовото яйце в САЩ вече надхвърля 2,50 долара, спрямо малко под 2 долара през 2020 г. А в САЩ заради по-добрите резерви от какао цената расте по-ограничено.

В Европа швейцарската компания Lindt & Sprüngli също потвърди, че ще повиши цената на своите стоки през тази и през следващата година заради поскъпването на суровините. Mondelez International пък вече вдигна цените и съобщи, че се готви за още повишения.

Засега в Nestle казват, че успяват да компенсират повишението с подобряване на ефективността на производството, но ново поскъпване на какаото няма да може да бъде преодоляно.

* Към 17:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 1 месец
Маслини, зехтин, какао, шоколад... Важното е цената на хмела и пивоварният ечемик:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
*Поредната лоша реколта в Западна Африка носи лоши новини за любителите на шоколада* - Някакви добри новини изобщо някой носи ли за нещо, особено в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още