IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Проданов: Законодателните промени в земеделието трябва да продължат и при служебния кабинет

Много важно е да се работи и върху закон за браншовите организации, отбеляза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите

17:15 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяна в законодателната рамка в земеделието трябва да има при поземлените отношения и областта на напояването, а работата по договореното по време на протестите трябва да продължи, за да не се губи време. Това каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че в подписаното по време на протестите споразумение са залегнали голям пакет от законодателни мерки.

„Много важно е да се работи и върху закон за браншовите организации. Не може един нов земеделски министър, или нов министър-председател, или министър на финансите да няма яснота с кого да комуникира, с коя браншова организация и кой кого представлява. Вчера на срещата присъстваха над 60 браншови организации, което не предполага конструктивен диалог”, каза още той.

На срещата в Министерския съвет бяха обсъдени най-неотложните проблеми в земеделието, включително – изплащането на т.нар. украинска помощ. Парите са осигурени със закъснение от няколко седмици, но няма да има редукция на ставките, както се чуваше последните няколко дни, каза Проданов.  

„Ставките и разпределението на тези 300 млн. лева по сектори бяха ясни още от разписването на споразумението“, каза той. 

„За секторите извън зърнопроизводството се запазват същите ставки като от миналата година. За сектор „Зърнопроизводство”, тъй като ние не сме получавали по т.нар. украинска помощ никакви пари, се нотифицира тройно-моделирана ставка, която беше предварително ясна още по време на заявяването“, каза още Проданов. 

Той отбеляза, че високата себестойност и ниските изкупни цени остават най-големите предизвикателства пред зърнопроизводителите, дължащи се на ефекта от военните действия в Украйна и Близкия изток.

„Цялата нестабилна обстановка оказва влияние - от една страна върху суровините, с които работим, а от друга страна върху пазара, на които продаваме. Ситуацията нито се е нормализирала, нито се е подобрила. Има още много какво да се работи и на национално ниво”, посочи Проданов. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още