Традиционният произвеждан от семействата продукт смилянски боб помогна да противодействаме на обезлюдяването на Родопите. Това съобщи Илия Годев, секретар на Народно читалище "Проф д-р Ас Златаров 1927" – с. Смилян, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
„Направихме кампания, която популяризира качествата на смилянския боб за човешкото здраве, за природата, както и за да постигнем справедливо ценово ниво за труда, с който се отглежда“, обясни той.
Илия Годев посочи, че смилянският боб е един от най-емблематичните български хранителни продукти. Въпреки това той се отглежда в много ограничен географски район – на малка площ, културата е чувствителна на климатичните промени, а възможностите за механизация са ниски и 95% от неговата обработка е изцяло ръчна. „Това означава, че производителите и количествата намаляват, а ръчният труд прави културата непривлекателна за младите производители“, посочи Годев.
Той поясни, че оригиналният продукт се отглежда в ограничен район в Родопите на 25 км нагоре от извора по течението на река Арда и вече е част от производствената и хранителната култура на региона, като се превърна в основен маркетингов елемент за популяризирането му.
„Първото, което направихме, беше да мотивираме хората да отглеждат продукта. Следващата стъпка беше да се защити търговско наименование и да се осигури сертификат за Защитено географско указание. Организирахме дори специална етнографска експозиция, посветена не само на продукта, а и на неговото отглеждане“, разказа за пътя, по който местната общност защитава уникалния си продукт Илия Годев.
Той предупреди, че заради популярността на смилянския боб по света има предприемачи, които продават имитации на продукта, и дори се опитат да го пласират на българския пазар. „Това са предимно местни предприемачи и търговци, които намират продукт, който по външни белези прилича на смилянския фасул и така решават да правят внос“, коментира Годев.
Съветът му е потребителите да следят за специално разработените етикети – задължителен елемент от тях е деклариран географски район и възможности за директен контакт с производителите.
Годев съобщи, че климатичните промени оказват влияние върху производството на фасула и прогнозира, че тази година реколтата няма да е добра за културата поради закъснялата пролет и бързото повишаване на температурите след това. „Културата е чувствителна на температури. При нива от 28-30 градуса растението продължава да цъфти, но не прави опрашване, т.е. няма и плододаване. Така че тази година няма да бъде от добрите, но все пак ще има продукция“, успокои той.
По думите му промените в климата влияят и на обработваемите площи, които са ограничени. Възможности за алтернативи според Годев биха били сезонна миграция във времето на засаждане или височинна миграция. Но напомни, че тези решения също носят големи предизвикателства. „Макар да има налични площи, те са с компрометирана иригационна система и са лишени от всякакъв вид механизация“, отбеляза той и смята, че това отблъсква младите производители.
Годев съобщи, че в момента около 250 семейства се занимават с отглеждане за продажба на смилянски боб, а при добра година продукцията е около 35-40 тона от различните разновидности на фасула. Той напомни, че земеделския сектор изпитва недостиг на работна ръка, а конкретно в този продукцията е сезонна, а наемането на още работна ръка би увеличило крайната ѝ цена на пазара. „Отглеждането не е лесно и външно наети работници трябва да бъдат специално обучени в технологията на отглеждането на културата“, добави Годев. Той подчерта, че идеята да има внос на работници няма да е работеща, заради нау-хау, което се предава от поколение на поколение в този регион.
Може ли храната да се превърне в емблема? Какви са предизвикателствата при производството на смилянския боб? Върху каква площ може да се отглежда ценната земеделска култура? Помагат ли новите технологии за пласмента на истинския смилянски боб? Наблюдава ли се недостиг на качествени хранителни продукти на българския пазар? Какво ще видят посетителите на традиционния празник на смилянския боб в последния уикенд на октомври?
Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа