IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna снижи прогнозата си за продажбите на ваксината срещу Covid

Продажбите ѝ за 3,36 млрд. долара за третото тримесечие не отговориха на оценките на Wall Street

15:48 | 03.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биотехнологичната компания Moderna намали прогнозата си за годишните продажби на ваксината срещу Covid-19 в четвъртък, позовавайки се на краткосрочните ограничения в предлагането, които ще отложат някои доставки за следващата година. Това изпрати цената на акциите ѝ надолу с 11% в предпазарната търговия, съобщава Ройтерс.

Сега компанията очаква продажби на ваксините за 18 до 19 млрд. долара тази година спрямо предишната прогноза за 21 млрд. долара заради забавяния при договорния партньор за производство.

Търсенето на оригиналните ваксини срещу коронавируса също пое удар на международните пазари, тъй като страните завършват първичните си ваксинационни кампании, а разгръщането на новите вкасини срещу омикрон варианта е бавно в САЩ и Европа.

Някои американски аптеки през септември съобщиха, че държавните доставки на новите ваксини на Moderna остават ограничени.

Слабата прогноза на Moderna стана ясно само два дни, след като тримесечните продажби на ваксината срещу Covid-19 на конкурента ѝ Pfizer задминаха пазарните очаквания, а производителят повиши прогнозите си за годишните продажби на ваксините.

Според анализатора на Jefferies Майкъл Ий очакванията на Wall Street за ваксината са твърде високи и прогнозата на Moderna е „разтеглена“.

Продажбите ѝ за 3,36 млрд. долара за третото тримесечие не отговориха на оценките на Wall Street за 3,53 млрд. долара. Компанията заяви, че по-ниските продажби се дължат на времето за пазарно одобрение на двувалентни бустерни инжекции и свързаното с това нарастване на производството.

Компанията отчете и такса от 333 млн. долара, свързана с ваксините с изтекъл или изтичащ срок на годност преди употребата и 209 млн. долара за разходи за неизползван производствен капацитет.

Moderna очаква продажби от подписани договори за ваксините си срещу Covid-19 на стойност от 4,5 млрд. до 5,5 млрд. долара през 2023 г.

Акциите на биотехнологичната компания поевтиняха до 131,83 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Ковид-19 отдавна го няма. Има разни други вируси, но така си е било винаги. Сега ни подготвиха каращисан Ковид с Омикрон, при което са постигнали 80% смъртност. Така е трябвало да бъде с Ковид-19. Сега се коригираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още