IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer повиши очакванията си за продажбите на ваксината си срещу Covid-19 с 2 млрд. долара

Това помогна да се разсеят част от опасенията на инвеститорите за ръста на ваксинациите

20:30 | 01.11.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Pfizer във вторник повиши прогнозата си за годишните продажби на ваксините си срещу Covid-19 с 2 млрд. долара до 34 млрд. долара заради търсенето на бустери за омикрон варианта. Това помогна да се разсеят част от опасенията на инвеститорите за ръста на ваксинациите, предава Ройтерс.

Акциите на американския производител на лекарства поскъпнаха с 4,3% до 48,55 долара в предпазарната търговия, след като печалбата за третото тримесечие надви оценките, основно заради по-добри от очакванията продажби на ваксината.

Продажбите на ваксината срещу Covid-19 намаляха от пандемичните върхове заради по-слабо търсене на оригиналните ваксини, което предизвика опасения за търсенето през следващите няколко години.

В отговор Pfizer планира да увеличи около 4 пъти цената на ваксината, която продава заедно с германския си партньор BioNTech, в САЩ, когато правителството спре да купува дози и се насочи към частен пазар.

„Нашите франчайзи около Covid-19 ще останат генератори на приходи за няколко милиарда долара в обозримо бъдеще“, заяви главният изпълнителен директор Алберт Бурла в подготвени коментари преди конферентен разговор.

В същото време се очаква Pfizer да се сблъска със загуби на патенти по някои ключови въпроси между 2025 и 2030 г. Компанията се насочи към сделки като скорошното придобиване за 5,4 млрд. долара на Global Blood Therapeutics и покупката за 11,6 млрд. долара на Biohaven, за да засили бъдещите си проекти.

Продажбите за третото тримесечие на ваксината срещу Covid-19 възлизат на 4,40 млрд. долара, което е над оценките за 2,60 млрд. долара на пет анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Продажбите на лекарството срещу Covid-19 Paxlovid за 7,51 млрд. долара обаче са под оценките за 7,66 млрд. долара.

Компанията запази прогнозата си за годишни продажби за Paxlovid за 22 млрд. долара.

Pfizer е спечелила по 1,78 долара на акция през третото тримесечие, надвивайки очакванията за 1,39 долара.

Отделно от това компанията заяви, че експерименталната ѝ ваксина срещу респираторен синцитиален вирус (RSV) се е оказала ефективна в проучване на късен етап за предотвратяване на тежки инфекции при кърмачета, когато се дава на бременни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Ковиз-19 отдавна го няма, а ТИЯ ще ни пробутват вакса за ланския сняг, с която ще ни пързалят по нанадолнището. А пиздостанниците каращисаха Ковида с Омикрон и направиха вирус, който е със смъртност 80%. Този път се постараха повече. Та за този вирус ли фазерът се готви да пробутва старата вакса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още