IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna съди Pfizer заради патент за иРНК технологията за ваксината срещу коронавируса

Компанията твърди, че конкурентите ѝ са копирали технология, разработена от Moderna години преди пандемията, но не посочва какво обезщетение търси

16:50 | 26.08.22 г.
Снимка: Marco Bello/Bloomberg
Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Производителят на COVID ваксини Moderna съди Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в САЩ.

Компанията твърди, че конкурентите ѝ са копирали технология, разработена от Moderna години преди пандемията, пише Ройтерс.

Делото, с което се търси неопределено парично обезщетение, е заведено в окръжния съд на САЩ в щата Масачузетс, САЩ, и в Дюселдорф в Германия, съобщават от Moderna в петък.

„Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната иРНК технологична платформа, в която сме пионери, инвестирахме милиарди долари в създаването ѝ и я патентовахме през десетилетието, предшестващо пандемията от COVID-19“, коментира главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в изявление.

Според компанията Pfizer/BioNTech са присвоили два вида интелектуална собственост. Единият е структура на иРНК, която Moderna казва, че нейните учени са започнали да разработват през 2010 г. и потвърждават в опити с хора през 2015 г. Второто предполагаемо нарушение включва кодирането на спайк протеин с пълна дължина, което, според Moderna, нейните учени са разработили, докато създават ваксина за коронавируса, който причинява респираторен синдром в Близкия изток (MERS).

Въпреки че ваксината срещу MERS така и не излезе на пазара, нейната разработка помогна на Moderna бързо да пусне своята COVID ваксина.

„Pfizer и BioNTech имаха четири различни разработки на ваксини в клинични тестове, които включваха опции, които биха се отклонили от иновативния път на Moderna. Pfizer и BioNTech обаче в крайна сметка решиха да продължат с ваксина, която има същата точна иРНК химическа модификация като нашата ваксина“, пише в изявлението на Moderna.

Moderna Inc сама по себе си и партньорството на Pfizer Inc и BioNTech SE са първите, които разработиха ваксина срещу новия коронавирус.

Процесът на одобрение на ваксините, който по-рано отнемаше години, беше завършен за месеци, до голяма степен благодарение на пробива в иРНК ваксините, които учат човешките клетки как да произвеждат протеин, който ще предизвика имунен отговор.

Базираната в Германия BioNTech също работи в тази област в партньорство с американския фармацевтичен гигант Pfizer.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ даде разрешение за спешна употреба на ваксината срещу COVID-19 първо на Pfizer/BioNTech през декември 2020 г., след това – седмица по-късно, и на Moderna.

Moderna твърди, че Pfizer/BioNTech без разрешение са копирали иРНК технология, която Moderna е патентовала между 2010 г. и 2016 г., дълго преди COVID-19 да се появи през 2019 г. и да избухне пандемията през 2020 г.

В началото на пандемията Moderna заяви, че няма да защитава своите патенти за COVID-19, за да помогне на други компании да разработят свои собствени ваксини, особено за страните с ниски и средни доходи. През март т.г. обаче Moderna заяви, че очаква компании като Pfizer и BioNTech да зачитат нейните права на интелектуална собственост, както и че няма да търси обезщетение за каквато и да е дейност преди 8 март 2022 г.

Патентните съдебни спорове не са необичайни в ранните етапи на новите технологии. Pfizer и BioNTech вече са изправени пред множество съдебни дела от други компании, които твърдят, че ваксината на партньорството нарушава техни патенти.

Pfizer/BioNTech заявиха, че ще защитават своите патенти.

Германската CureVac например също заведе дело срещу BioNTech в Германия през юли. BioNTech отговори в изявление, че работата на компанията е оригинална.

Moderna също е съдена за нарушаване на патенти в САЩ и и има продължаващ спор с Националния институт по здравеопазване на САЩ относно права върху технологията за иРНК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още