fallback

Здравните власти затягат контрола върху лекарствените наличности

Лекари и фармацевти ще имат достъп до информация за лекарствата в складовете

19:49 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор

След месеци на напрежение заради недостиг на определени лекарства в търговската мрежа в страната здравните власти обявиха мерки срещу недостига, включително и законодателни промени.

„Кризата с недостига на лекарства в търговската мрежа е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната, тъй като въпросът е свързан с живота и лечението на българските пациенти“, заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев след заседанието на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Меджидиев обвини предшественика си Асена Сербезова заради липсата на лекарства. „Не мога да не оценя като грешна постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг те са сведени едва до 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола”, посочи Меджидиев.

Служебният здравен министър уточни, че това е причината да се вземе решението за конкретни предложения за законодателни промени с цел подобряване контрола на наличността на лекарствени продукти в страната. Целта е да се увеличи броят на медикаментите, чиято наличност се проследява.

По отношение на мерките, които не изискват законодателна промяна, на днешното заседание на съвета е взето решение аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените продукти в складовете. Освен това ежедневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и недостига на медикаменти. „По този начин самият лекар ще може да прецени, ако даден медикамент липсва, той да бъде заменен с друг от същата група“, обясни Меджидиев.

Трябва да се осъществява държавен контрол върху лекарствата, категоричен е Меджидиев.

„Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка една аптека да може да проследява и да търси определен медикамент от други доставчици, ще предоставим ежедневна информация и на лекарите. Всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества, имаме допълнително зареждане ... Ако има нарушения в складовете, ще има наказания ", подчерта здравният министър.

„Причините за недостига на определени лекарствени продукти са комплексни и затова трябва да работим в няколко посоки“, коментира Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). На първо място, той отбеляза разширяване на списъка на наблюдаваните от ИАЛ медикаменти, чийто износ е забранен. Ако в момента при спадане на количеството в складовата мрежа под 65% се забранява, е обсъдено този праг да бъде вдигнат. Според Денев прагът за забраняване на износа на лекарства трябва да е 90% наличност в складовете.

Второ - засилване на контрола върху предписването и отпускането на лекарствени продукти, и трето – подобряване на информираността както на лекарите, така и на фармацевтите по отношение на лекарствата, чиито количества са изчерпани в складовата мрежа.

Министър Меджидиев коментира още, че проверките по складовете ще приключат в рамките на следващите дни и подчерта, че и към момента продължават да се извършват извънредни доставки на някои от лекарствата, за които през последните месеци е установен недостиг. 

Междувременно Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, каза по БНР, че в аптечната мрежа продължават да липсват важни лекарства, особено някои антипиретици и антибиотици. Липсват над 300 медикамента, от които 60-65 са антибиотици. Като основен проблем той посочи, че няма никакъв контрол по веригата на лекарствоснабдяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 12.01.23 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още