IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесени са извънредно лекарства с регистриран недостиг у нас

Това са медикаменти, за които са постъпили сигнали за дефицит

14:30 | 30.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Направени са извънредни доставки на лекарствени продукти, за които са постъпили сигнали за недостиг в Министерството на здравеопазването. Сред тях са Ventolin, Pulmicort и два инсулина.

Близо 4800 опаковки от лекарствения продукт Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution (INN Salbutamol) са налични в складовете на притежателите на разрешение за употреба към 29 декември 2022 г. Над 5 хил. флакона са доставени на 23 декември. През януари е планирано внасянето на 10 хил. опаковки от лекарствения продукт, съобщават от здравното министерство.

От лекарствения продукт Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension (INN Salbutamol) към 29 декември в складовете са налични близо 12 500 опаковки, като на 23 декември са доставени почти 4 хил. флакона. 

По отношение на лекарствения продукт Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension (INN Budesonide), през декември са доставени 24 600 опаковки. През следващата година също са планирани доставки.

От лекарствения продукт Pulmicort Turbuhaler, Inhalation powder, 200 micrograms/dose (INN Budesonide) през декември тази година са доставени 3800 опаковки, като са планирани доставки и през първите три месеца на 2023 г.

За другия лекарствен продукт – NovoRapid Penfil Solution for injection, 100 U/ml - 3 ml (INN Insulin aspart) – на 21 декември са доставени над 6300 опаковки, а през януари се очаква доставка на още 10 хил. флакона. Потвърдени са наличности на 8800 опаковки в складовете.

Относно лекарствения продукт Tresiba Solution for injection, 100 IU/ml – 3 ml (INN Insulin degludec) – на 16 декември е извършена доставка на над 25 хил. опаковки от лекарствения продукт. През февруари следващата година са планирани доставки на близо 17400 флакона, а през март – на 11 хил. В момента в складовете са налични почти 11 хил. флакона от лекарствения продукт. 

Припомняме, че проблемът с дефицит на някои медикаменти на пазара ескалира в последните месеци на годината. Беше съобщено за липса на стотици лекарства – над 330 продукта. 

Причините за дефицита са различни – сред тях е паралелният износ, ерозията в цените на лекарствата заради системата на рефериране, както и огромната административна тежест и липсата на икономически интерес да бъдат предлагани на българския пазар.

Извънредните доставки, за които здравното министерство съобщава днес, са част от мерките на властите за решаване на проблема. Годината приключва и с други опити на здравното министерство частично да реши проблема, но засега окончателни решения няма.

Недостигът на лекарства се оказва все по-голям проблем за европейските държави, който с годините се задълбочава, а пандемията от Covid-19 донесе още рискове. Това констатира доклад на Европейската комисия от края на тази година. За недостиг на лекарства през последната година докладват всички 26 държави от ЕС, които са участвали в проучването. Според 17 от тях ситуацията се влошава в сравнение с предходната година. Осем от страните докладват за липсата нa над 400 медикамента.

Известията за недостиг на лекарства в ЕС се увеличават след 2007 г., показва анализът на ЕК, като някои от тях са чисто технически и методологични. Първата от този тип е, че в този период се увеличават страните членки на съюза. Също така се променят и начините на отчитане на недостига.

Няколко са причините за недостиг на лекарства в ЕС според доклада на еврокомисията. Сред тях са трудности в производствения процес, търговски съображения, повишеното търсене на определени лекарства, веригата на разпространение и регулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още