IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти затягат контрола върху лекарствените наличности

Лекари и фармацевти ще имат достъп до информация за лекарствата в складовете

19:49 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Необходима е цялостна стратегия и лекарствена политика. Трябва да се търсят работещи механизми на национално ниво, каза проф. Илко Гетов, българският представител в Европейска агенция по лекарствата, по Нова телевизия. Той обобщи, че недостигът на лекарства засяга всички държави в Европа и това се дължи на енергийната криза, войната в Украйна, инфлацията, нарушените вериги на доставки, това че Китай отново е в пик на коронавирусната инфекция.

Европейската агенция препоръчва да се стимулира паралелната търговия между държавите, посочи той. Необходима е цялостна стратегия и лекарствена политика, защото този дефицит ще продължи, предупреди Гетов. Необходим е списък с жизненоважни лекарства и да бъде създаден гаранционен запас, допълни Гетов.

„Не може една компания да знае всяка произведена опаковка лекарство къде се намира във веригата, а държавата със своите институции, инструменти, контролни функции да не може да регулира движението и употребата на тези лекарства“, посочи той.

Отговорът на ЕК срещу недостига на лекарства

Европейската комисия обяви, че ще се опита да сложи край на недостига на лекарства в цяла Европа, запасявайки се с лекарства и задължавайки производителите да гарантират доставките.

Европейският съюз ще се опита да намали и зависимостта си от Китай и да увеличи местния си производствен капацитет, заявиха от Комисията. Намесата цели да гарантира „стратегическа автономност“ на основните лекарства през „системна политика за индустрията“.

Комисията допълва, че скоро ще предложи законодателство, за да „гарантира достъпа до лекарства на всички пациенти в нужда и да се избегнат смущения на пазара на лекарства“. Реформата ще изисква „по-силни задължения за доставки, по-ранни уведомления за недостиг и изтегляния и засилена прозрачност за запасите“.

Някои държави в ЕС вече обявиха серия от мерки, за да се преборят недостига на някои лекарства. Ходовете на Гърция включват забрана за износ – нещо, което ЕС не обмисля за момента. Много продавачи на едро купуват лекарства в Гърция заради ниските цени и после ги продават на други държави в ЕС. Тези компании сега трябва да представят списък на инвентара и продукти в запас. Друга мярка на Гърция е да се представи списък с алтернативи на лекарствата, които са в недостиг – тактика, възприета и от Обединеното кралство и други страни.

БГФарма: Осигуряваме достатъчни количества генерици

Към настоящия момент всички компании редовно осигуряват достатъчни количества генерични антибиотици в различни лекарствени форми за нуждаещите се български пациенти, включително и деца, особено в период на доминиране и широко разпространение на респираторни вируси. Това заявиха в свое становище от Българската генерична фармацевтична асоциация (БгФарма) във връзка с проблема с недостига на лекарства.

Компаниите членове на БгФарма поддържат непрекъснато информираност на личните лекари и педиатри, както и поддържат ежеседмична информация до ИАЛ за наличностите на антибиотици и други проблемни като количества медикаменти, уверяват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още