IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна медицинска бележка за ученици заменя хартиената

От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано

13:46 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна медицинска бележка се заменя с електронен документ. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

„От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът, цитиран от БТА. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители. 

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. „Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този начин ще постигнем много икономии и ползи на всички лица по веригата“, уточни той. 

„Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравноинформационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, допълни той. 

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този процес ще доведе до отпадане на някои административни тежести и до улесняване на целия процес. 

„В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин гарантираме, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата“, каза министърът на електронното управление. Йоловски добави, че няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно при лекаря.

Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед. „Електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива бележки се издават и по-важното – колко често боледуват децата“, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.

От БЛС приветстват въвеждането на електронния медицински документ за ученици.

На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър каза: „Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще“. На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Маджаров коментира така: Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. Няма да коментирам отделни случаи, ако има такива, моля, да ни бъдат съобщени. 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още