IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва нов етап от е-здравеопазването, насочен към проследяване на лекарствата

В Националната здравноинформационна система до момента са регистрирани над 52 млн. прегледа

13:12 | 16.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Започва нов етап от изграждането на Националната здравноинформационна система, фокусирана върху системите за проследяване на движението на лекарствата с цел елиминиране на недостига. Това съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

От ведомството отчитат, че след изпълнение на първата фаза, която бе реализирана по време на пандемията и включваше базовите функционалности на електронната рецепта и електронното направление, както и основна интеграция с регистрите на съсловните организации, успешно е завършила и втората фаза от изграждането и надграждането на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Във втората фаза са разработени и въведени всички необходими номенклатури и стандарти и функционалности на системата. Изграден е здравноинформационен портал; единно електронно медицинско досие, подсистеми за електронна рецепта и електронно направление и за събиране на информация от болници, за мониторинг и контрол в здравеопазването. Направена е интеграция между националните системи в здравеопазването като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и др.

В системата до момента са регистрирани общо 52 065 320 електронни прегледа, 624 967 дентални е-прегледа, 2 344 651 е-хоспитализации и 5 806 789 е-имунизации. Издадени са 35 405 306 електронни рецепти и общо 30 325 293 електронни направления. С НЗИС работят всички участници в сектор „Здравеопазване“, като към момента регистрираните в системата участници са 24 345 лекари, 4426 фармацевти и 6606 дентални лекари. 

Приключването на втората фаза дава възможност за започване на третата, която е фокусирана върху системите за проследяване на движението на лекарствата с цел елиминиране на недостига. Предвижда се да бъде въведена система за проследяване на имунизациите. Ще бъде изграден и модул за превенции и профилактика с нотификация за пациентите относно техните права за по-добър достъп до този вид услуги. Ще се създаде и модул за майчино и детско здравеопазване с цел надграждане на медицинските прегледи, свързани с правата на децата и майките. Ще се надграждат регистрите в здравната система за проследяване на онкологичното лечение, терапии и хода на лечението и др. Също така се цели оптимизация и минимизиране на хартиения документооборот между институциите.

С изграждането на НЗИС се осъществява проследяване на качеството на медицинската помощ, наблюдение върху диагностиката и лечението, намаляване на медицинските грешки и осигуряване на рационално лекарствено лечение. Улеснява се комуникацията между пациенти и здравни професионалисти, дава се възможност за бърз достъп до необходимите данни и до лесно четима и пълна медицинска документация. Повишава се ефикасността при изразходване на финансови средства, намаляват се разходите за съхранение на информация. Създава се възможност за предварителен и последващ контрол върху медицинските и дентални дейности и предписването, и отпускането на лекарства в реално време и последващо, напомнят от МЗ.

Основно предимство на НЗИС за пациентите е възможността за достъп в реално време до регистрираните за тях електронни здравни записи - рецепти, направления, резултати от изследвания, хоспитализации, протоколи от лекарски комисии, прегледи и ваксини. Това дава информираност за провежданото лечение и подпомага допълнително контролната дейност за реализираните дейности.

Дейностите по изграждане и надграждане на Националната здравноинформационна система са част от изпълнението на Националната здравна стратегия за развитие на Електронното здравеопазване в България. Изграждането и надграждането на системата беше извършено между юли 2020 и август 2023 г. Системата е ключова за здравеопазването, като интегрира всички участници в процеса – лечебни и здравни заведения, лекари, фармацевти, лаборатории, дентални практики, зъболекари, пациенти и др.

Изграждането на системата е част от ангажиментите по изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в сектор „Здравеопазване“, като отключва възможността за трансграничен обмен на медицинска информация и надграждането с данни за проведени образни диагностики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още