IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови над 5 млн. лева ще получат хотелиери, дали подслон на украинци

Кандидатите трябва да са подали заявления от 1 до 31 юли, съобщи Министерството на туризма

15:39 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на туризма ще изплати нови над 5,159 млн. лева помощ по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България“. Разплащането на средствата ще бъде извършено до дни, след като в сряда Министерският съвет прие решение за отпускане на помощта, както и постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ведомството за тази година за авансово финансиране на разходи.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица от Украйна, получили временна закрила, уточниха от Министерството на туризма.

Приетите актове на Министерския съвет обхващат заявления на заинтересованите лица в периода от 1 до 31 юли. По второто поред плащане по Програмата за посочения период са верифицирани 435 323 броя нощувки на стойност над 4,756 млн. лева без ДДС, респективно 5,159 млн. лева с включен ДДС. 

Ще бъде изплатена помощ по 264 броя заявления на лица, представили настаняване и изхранване или само настаняване, по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България“.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър на местата за подслон, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Системата за управление на национални инвестиции (СУНИ) и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още