IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на туристите в България е нараснал до над 2,4 млн. през юни и юли

Регистрациите на чуждестранни туристи са близо 1,3 млн. за двата месеца, записвайки ръст от 20% за година

16:25 | 14.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Въпреки че броят на реализирани нощувки от български и чуждестранни туристи все още е с 8% по-малък от предпандемичното равнище, регистрациите на български и на чужди туристи растат през летните месеци юни и юли.

Това се вижда от данните на Министерството на туризма на база информация от Националния статистически институт.

Общият брой регистрации на български и чуждестранни туристи в местата за настаняване за периода юни-юли 2023 г. е над 2,4 милиона, което е увеличение с близо 12% спрямо същия период на миналия летен сезон. Резултатите са с близо 4% по-високи спрямо същия период на предпандемичната 2019 г. общо за страната, като това се дължи предимно на повечето български туристи.

Регистрациите на български туристи са над 1,1 млн. за периода юни-юли, което е увеличение с 4% спрямо същия период на 2022 г. В сравнение със същия период на 2019 г. има значителен ръст от 28,6%.

Регистрациите на чуждестранни туристи са близо 1,3 млн. за юни-юли, като има ръст с 20% спрямо същия период на 2022 г. Равнището на възстановяване на туристопотока от чужбина е 88% по данни на НСИ за разглеждания период - туристите от чужбина са с около 12% по-малко спрямо предпандемичното равнище. 

За първите два летни месеца основните пазари за България записват ръстове. За юни и юли румънските туристи са 348 хил., полските туристи – над 144 хил., немски туристи – над 98 хил., чешки туристи – над 75 хил., британски туристи – над 68 хил., израелски туристи 54 хил. и др.

Отчетените ръстове за периода юни-юли 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. по официални данни на НСИ са: България - близо 4%, Румъния - близо 10%, Полша – близо 23%, Германия - близо 8%, Чехия - 13%, Великобритания - близо 8% ръст.

Сравнението със същия период на 2019 г. показват, че туристопотокът от Румъния и Чехия вече значително надминава равнището отпреди пандемията, на пазар Полша почти напълно е достигнато предпандемичното равнище. Има известен напредък във възстановяването и на пазари Германия и Великобритания спрямо същия период на миналия летен сезон, но резултатите остават по-ниски от 2019 г., отчитат от туристическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още