IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещенията на чужденци в България през август надхвърлят 2 милиона

НСИ отчита близо 10% годишен ръст на чуждите посещения у нас и 12% ръст при пътуванията на българи зад граница

15:32 | 29.09.23 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В най-активния за туризъм месец на лятото – август, възходящият тренд при пътуванията се затвърждава, и то както на българите в чужбина, така и на посещенията на чужденци у нас.

През август Националният статистически институт (НСИ) регистрира близо 10% годишен ръст на посещенията на чужденци в България и повишение от 12% на пътуванията на български граждани зад граница.

Данните продължават тенденцията при пътуванията от началото на лятото и дават заявка за умерено добри очаквания за летния туристически сезон в България на фона на някои имиджови щети за българския туризъм в началото на сезона.

През август посещенията на чужди граждани в България са над 2 милиона, или с 9,5% повече в сравнение с август 2022 година.

Регистрирано e увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 11,7%, и други - с 9,6%, докато тези със служебна цел намаляват с 8,8%.

Транзитните преминавания през страната са 39% от всички посещения на чужди граждани в България.

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 55% от общия брой чужди граждани и надхвърля 1,14 милиона, като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 29%, и Германия - 19%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 725 хил., или 35% от всички посещения в България. Най-голям брой визити са регистрирани от Турция - 293 хил., или 40% от посещенията в тази група.

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 339 хил., Турция - 293 хил., Германия - 225 хил., Украйна - 198 хил., Полша - 105 хил., Сърбия - 84 хил., Обединено Кралство - 68 хил., Нидерландия - 65 хил., и др.

Преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия – 50,5%, следвани от посещенията с други цели – 44,4%, и със служебна цел – 5,1%.

Най-посещавани страни от български граждани по цел на пътуването през август 2023 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Тенденцията за ръст на пътуванията на български граждани зад граница се затвърждава и през август. Пътуванията на българи в чужбина през август са над 834 хил., което е с 12% повече от август миналата година. Повече са били пътуванията за почивка и екскурзия – ръст с 18%, и с други цели – ръст с 10,7%. Тези със служебна цел намаляват с 3,9% през летния месец.

И този август най-голям брой пътувания българите са реализирали към Гърция - 223,9 хил., и Турция - 223,7 хил. Следват дестинациите Румъния – над 65 хил., Германия – над 61 хил., Сърбия - 58 хил., Австрия – над 21 хил., Италия – над 21 хил., и др.

Най-голям дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 48%, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), и със служебна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Лъчо
преди 6 месеца
Още по объркано става с последното изречение: само 50.5% от посещенията са с цел почивка и екскурзия . И от раз тези 2 милиона посещения станаха 1 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 месеца
а в тая статистика влизат ли германските турците които само минават на път за вкъщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Лъчо
преди 6 месеца
Като цяло сезона беше : Петък, Събота и Неделя. Пълно с българи . Високи цени и месец година храни .... Жалко За Бг туризма . Никаква държавна политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Лъчо
преди 6 месеца
Всъщност данните са представени много не коректно . Сравняват се данните от Август 2023 с Август 2022. Но никъде не се поменава 2019 която беше най силната в Историята . За сравнение Гърция и Турция са светлинни години преди нас. Възстановиха се още миналата година . Не се споменава огромния спад на туристи от Германия, Великобритания и другите високо платежоспособни туристи. Първи са Румънците , втори Турците ... да сте чували за хотели пълни с Турци ? Те просто са дошли при родата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още