IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разцъфването на вишните и евтината йена водят до бум на туристите в Япония

Броят на туристите от 17 пазара е достигнал рекордни стойности през третия месец от годината

16:29 | 20.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рекорден брой туристи са посетили Япония през март заради подранилия сезон на цъфналите вишни и отслабващата йена, предава Bloomberg.

По данни на Японската национална туристическа организация броят на чуждестранните посетители за миналия месец е бил 3,1 млн. души, което е с почти 70% повече в сравнение с предходната година.

Най-много са били гостите на страната от Южна Корея, Тайван и Китай. Броят на туристите от 17 пазара е достигнал рекордни стойности през третия месец от годината, включително от САЩ, Виетнам и Индия.

Страната на изгряващото слънце е популярна дестинация за много азиатски туристи. Сезонът на цъфналите вишни в края на март пък е особено популярно време за посещение за много хора, а тази година той съвпадна и с католическия Великден, което също е насърчило пътуващите.

Продължителният спад на йената, която в момента се търгува близо до 34-годишно дъно спрямо долара, допълнително спомага за привличането на посетители. Това обаче не мотивира самите японци да пътуват зад граница.

Данните показват и неравномерния темп на възстановяване на китайския изходящ туризъм. Макар че китайците съставляват третата по големина група посетители на Япония, като през март са отбелязали почти шесткратен ръст спрямо предходната година, броят им все още остава под нивата отпреди пандемията от Covid-19.

По данни на Японската туристическа агенция чуждестранните посетители на страната са похарчили 1,75 трилиона йени (11,3 млрд. долара) за периода от януари до март, което представлява увеличение с 52% спрямо 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още