IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е реакцията на японците пет секунди преди земетресение?

При бедствия в Япония решаващи са дисциплината и осведомеността на обществото, посочи климатологът Лидия Витанова

19:23 | 04.01.24 г.

Финансовите и икономическите последици от земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер в Япония от понеделник се очертава да са много големи както за страната, така и за пострадалите хора. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Витанова, климатолог и инженер-еколог, автор в информационната платформа „Климатека“.

Тя напомни, че Япония често става жертва на природни бедствия и затова се работи усилено за по-устойчива инфраструктура от гледна точка на материали и конструкция. Витанова потвърди, че повечето от новите сгради в страната са пригодени да издържат на силни земетресения.

Климатологът обясни, че японската метеорологична агенция има система, чрез която могат да предупредят гражданите за предстоящи бедствия.

„В деня на земетресението всеки можеше да види къде се очаква да бъде цунамито, колко метра и къде ще бъде най-силно. Хората бяха евакуирани и бяха взети всички превантивни мерки“, подчерта Витанова в преките си впечатления от случилото се в Япония.

Тя допълни, че конкретно за земетресенията има система, която понякога успява да алармира предварително за предстоящи трусове. „На 1 януари имахме възможност около 5 секунди за реакция преди земетресението, когато всички смартфони получиха съобщение за предстоящ трус с много висок магнитуд. Тези 5 секунди, макар и малко, могат да се окажат жизненоважни“, убедена е тя.

Климатологът потвърди, че за реакция при форсмажорни обстоятелства на първо място има много добра осведоменост, която помага да се реагира адекватно. „Дисциплината е вторият ключов фактор, за да бъдат следвани всички инструкции, които са необходими и жизненоважни. Япония е доказала, че с добра осведоменост и дисциплина могат да се спасят човешки животи при подобни бедствия“, отбеляза Лидия Витанова.

Тя разкри, че японските власти са реагирали мигновено, но без намесата и помощта на метеорологичните агенции и изследователски институти, които да покажат каква е моментната обстановка, би било много трудно на гражданите да се ориентират какво да предприемат.

„Благодарение на тази информираност бяха бързо взети ефективни мерки – от много места в страната бяха съпричастни с провизии и доставки, за да могат да подпомогнат на бедстващите райони за по-бързо възстановяване. В Япония такъв тип бедствия са ежегодни и хората имат добра подготовка за това как могат да реагират“, посочи Лидия Витанова.

Какво е състоянието и как ще се възстановява след земетресението Централна Япония?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още