IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно земетресение разтърси Япония, евакуират западното крайбрежие

Властите все още оценяват степента на щетите и жителите трябва да се подготвят за нови трусове, изтъква премиерът Фумио Кишида

13:20 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мощно земетресение и цунами удариха централната част на Япония, както и западното ѝ крайбрежие, като това беше последвано от предупреждения към жителите да се евакуират, съобщава Ройтерс. Силните трусове прекъснаха електрозахранването на хиляди домакинства и доведоха до преустановяване на полетите и железопътните услуги до засегнатия регион.

Земетресението с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер предизвика вълни от около 1 метър по редица части от крайбрежието на Японско море, като се очаква по-голяма вълна, съобщава NHK.

Японската метеорологична агенция издаде предупреждения за цунами за крайбрежните префектури Ишикава, Ниигата и Тояма. Русия също издаде предупреждения за цунами във Владивосток и Находка.

Властите все още оценяват степента на щетите и жителите трябва да се подготвят за нови трусове, изтъква премиерът Фумио Кишида в коментари, излъчени по NHK.

„Жителите трябва да останат нащрек за нови възможни трусове и призовавам хората в районите, където се очакват цунами, да се евакуират възможно най-скоро“, добави Кишида.

Кадри, излъчени по NHK, показаха сграда, която се руши в облак от прах в крайбрежния град Сузу, както и жители на град Канадзава, скрити под маси, докато трусовете разтърсват дома им. Земетресението разлюля и сгради в столицата Токио.

Повече от 36 000 домакинства са останали без електричество в префектурите Ишикава и Тояма, съобщи доставчикът на комунални услуги Hokuriku Electric Power.

Високоскоростните железопътни услуги до Ишикава са спрени, докато телекомуникационните оператори Softbank и KDDI съобщиха за прекъсвания на телефонните и интернет услугите в Ишикава и Ниигата.

Японската авиокомпания ANA върна по време на полет четири самолета, насочени към летищата в Тояма и Ишикава след земетресението, докато Japan Airlines отмени повечето полети до Ниигата и Ишикава за останалата част от деня, информира TV Asahi.

Японският орган за ядрено регулиране заяви, че не са потвърдени нередности в атомните електроцентрали по крайбрежието на Японско море, включително пет активни реактора в АЕЦ „Охи“ и „Такахама“ на Kansai Electric Power в префектура Фукуи.

Ядрената централа „Шика“, която се намира най-близо до епицентъра на земетресението, е преустановила работа на двата си реактора преди това за планирана проверка.

На 11 март 2011 г. силно земетресение и последвалото го цунами удариха Североизточна Япония, като убиха близо 20 000 души, опустошиха градове и предизвикаха ядрена криза в АЕЦ „Фукушима“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още