IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти започнаха арести по обвинения за некачествено строителство

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че са издадени заповеди за задържането на 131 души, заподозрени, че са отговорни за срутените сгради

17:00 | 12.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турски власти задържаха или издадоха заповеди за арест на около 130 души, за които се твърди, че са участвали в неустойчиви и незаконни строителни методи, докато в неделя спасителите продължават да търсят оцелели сред развалините, шест дни след като две земетресения срутиха хиляди сгради в страната, пише Associated Press.

Броят на жертвите от земетресенията в понеделник, които удариха Югоизточна Турция и Северна Сирия, достига 28 191, като ранените са над 80 000.

Тъй като отчаянието породи и гняв от агонизиращо бавните спасителни действия, фокусът се насочи към това кой е виновен за срутените жилищни сгради, които са построени в район с доказана сеизмична активност.

Въпреки че Турция на хартия има строителни кодекси, които отговарят на настоящите стандарти за противоземетръсно инженерство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се сринаха по време на силните трусове.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви късно в събота, че са издадени заповеди за задържането на 131 души, заподозрени, че са отговорни за срутените сгради.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обеща да накаже всеки отговорен, а прокурорите започнаха да събират проби от сгради за доказателства относно материалите, използвани в конструкциите. Земетресенията бяха мощни, но жертви, експерти и хора в цяла Турция обвиняват лошото строителство за опустошенията.

Властите на летището в Истанбул задържаха в неделя двама изпълнители, държани отговорни за разширяването на редица сгради в Адияман, съобщиха частната информационна агенция DHA и други медии. Посочва се, че двамата е трябвало да летят към Грузия.

Един от арестуваните изпълнители, Явуз Каракус, каза пред журналисти в неделя: „Съвестта ми е чиста. Построих 44 сгради. Четири от тях бяха съборени. Направих всичко според правилата“, цитира го агенция DHA.

Още двама души бяха арестувани в провинция Газиантеп, заподозрени, че са изрязали колони, за да направят допълнително място в сграда, която се е срутила.

Ден по-рано Министерството на правосъдието на Турция обяви планираното създаване на бюра за „разследване на престъпления, свързани със земетресения“. Бюрата ще имат за цел да идентифицират изпълнители и други лица, отговорни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират експерти, включително архитекти, геолози и инженери, и да проверяват разрешителните за строеж и разрешителните за ползване.

Строителен предприемач беше задържан от властите в петък на летището в Истанбул, преди да успее да се качи на самолет. Той е изпълнител на луксозна 12-етажна сграда в историческия град Антакия, в провинция Хатай, чието срутване отне живота на десетки хора.

Арестите биха могли да помогнат за насочване на обществения гняв към строителите и предприемачите, отклонявайки вниманието от местните и държавни служители, които са позволили очевидно нестандартните конструкции да бъдат реализирани. Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което се бори с икономически спад и ускорена инфлация, е изправено пред парламентарни и президентски избори през май.

Оцелелите, много от които са загубили близки, насочват разочарованието и гнева си и към властите. Спасителните екипи действат на предела на силите си, възпрепятствани от мащабните щети,  които са засегнали пътища и летища, което прави още по-трудна надпреварата им с времето.

Ердоган призна по-рано през седмицата, че първоначалният отговор е бил възпрепятстван от големите щети. Той каза, че най-засегнатият район е с диаметър 500 километра и е дом на 13,5 милиона души. По време на обиколка на пострадалите от земетресението градове в събота Ердоган определи катастрофата като „бедствието на века“ за Турция.

Политическите спорове доведоха до задържането на конвои с хуманитарна помощ, изпращани от райони в Североизточна Сирия, контролирани от подкрепяни от САЩ кюрдски групи, до тези, контролирани от сирийското правителство и от подкрепяните от Турция бунтовници, които са се сражавали с ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили.

Броят на жертвите в контролирания от бунтовниците северозападен регион на Сирия достигна 2166 души според спасителната група „Белите каски“. Общият брой на смъртните случаи в Сирия възлиза на 3553 към събота, като цифрите не са актуализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още