IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След земетресението Турция си задава един въпрос: Защо бяхме неподготвени?

Въпреки че страната събира специален данък за помощ при бедствия, хаосът продължава да властва, а парите потъват в магистрали

10:24 | 11.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка:  David Lombeida/Bloomberg
Снимка: David Lombeida/Bloomberg

След като земетресение уби хиляди край Истанбул през 1999 г., млад мъж, който беше кмет на града, даде тласък на политическата си кариера, като пиеше чай с оцелелите в палатките им и питаше къде е държавата.

Сега президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред собствен тест, свързан със земетресението. Пет дни след двата силни труса, които доведоха до смъртта на над 20 хил. души, скръбта в Турция се превръща в гняв – голяма част от него насочена към правителството на Ердоган, което прекара години в консолидиране на контрола върху турските институции, включително организациите за оказване на помощ при бедствия в страната, пише в анализ на Wall Street Journal.

В Кахраманмараш, близо до епицентъра най-големия трус от понеделник, който беше с магнитуд от 7,8 по скалата на Рихтер, охранител на банка Джумали Койдже казва, че в първите 48 часа е чувал гласове, идващи от седеметажната жилищна сграда, в която са живеели дъщеря му и двете ѝ малки деца. Напразно той се опитва да ги изрови. До петък четири багера разчистват отломките от блока му, но дотогава са останали само мъртвите им тела.

Наблизо, удряйки с юмруци в останките, съседка крещи от ужас при изравянето на 4-годишния ѝ син и 6-годишната ѝ дъщеря: „Боже, моля те, вземи и моя живот“.

„Всички, които стоят тук, са просто бесни“, казва мъжът, който все още чака да погребе семейството си.

В огромната зона на земетресението, което засегна около 14 млн. души, или 16% от населението на страната, турците се оплакват от липса на оборудване и подкрепа, докато чакат помощ за измъкване на хванатите в капан. Милиони са без дом, спят в палатки, коли или на открито до запален огън. Опечалени деца са скупчени в джамии, превърнати в импровизирани детски ясли.

Правителствената спасителна операция на Турция, подкрепена от доброволци от повече от дузина страни, вече се засили, а багери претърсват опустошената зона, която е по-голяма от Уисконсин. Но нарастват критиките, че реакцията през първите 48 часа е била бавна и некоординирана, струвайки животи.

Посещавайки района на Адъяман в петък, Ердоган се опита да смекчи нарастващия гняв като обеща да възстанови засегнатите райони за една година и да плати наема на милиони разселени хора. „Факт е, че не успяхме да постигнем скоростта, която желаехме за реакция при бедствия“, каза той. „Но от момента на земетресението нашата държава е на терен с цялото си оборудване и екипи“.

Ердоган също така обвини „провокатори“ за разпространението на фалшиви новини.

Използването на Twitter беше ограничено в Турция в сряда според NetBlocks, след като видео на президента, в което казва на скърбяща жена, че земетресението е „част от плана на съдбата“, стана изключително популярно. Десетки хора са задържани от понеделник насам за предполагаемо разпространение на невярна информация.

В четвъртък медии, излъчващи посещението на държавния глава в Газиантеп, изрязаха кадрите на оцелял – Мустафа Йълмаз, който настоява Ердоган да отговори на въпроси относно реакцията на държавата.

„Казах му: Това е индустриален град – защо сме неподготвени?“ коментира Йълмаз, пенсиониран производител на бебешки креватчета, който твърди, че членовете на семейство му все още са погребани под останките от дома им. Той твърди, че е бил прогонен от правителствената охрана.

Последна актуализация: 10:29 | 11.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
Строителя на нашата "иновативна" къща, г-н Галин Ненов, sweet home bulgaria, беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Турция остана неподготвена, въпреки че няколко чуждестранни посолства, между които и американското, изведоха сноите сътрудници извън страната. Щото се очаквали терористични действия. Като тия на СП-1 и СП-2, май? И от същия изпълнител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
До: zelka007 всички са виновни, едва ли си чел статията до края, но явно липсват едни 38млрд$ от фонд за земетресения. Другото което е, там масово се правят *** истории - строят без разрешително, плащат на някого да го узакони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
corner
преди 1 година
До: aldyОтнеха възможностите за лесно строителство . Сега огромна част от средствата и времето отиват в предстроителна " подготовка " и не остава нищо за накрая , когато започва същинската му част . А цените в момента са като за устойчивост 9,9 по Рихтер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Колко бяхме подготвени ние за земетресението в Стражица? Подготовката най-вече е в строителството на нови сгради, които трябва да отговарят на ред изисквания, включително противоземетръсни. Да, ама не. И в Турция, и у нас, не дай Боже, падат предимно нови сгради, строени през "куп за грош", с огромни икономии на материали, с некачествени такива и пр. Гледам старите циментови блокчета на над 50 години и новите плочки, стриващи се на прах за 3 години. Ето такова е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
В много от писанията се чете недотам скрито злорадство. Това за Турция. А за Сирия, ами ако някой иска да види пример на злобно лицемерие, двуличие, просто безчовечност и още много други евроатлантически ценности, да следи какви още простотии ще бъдат извършени спрямо тази страна. Навремето Мадлин Олбрайт се радваше, че 500 000 либийски деца са били фактически убити със спрените ваксини. Сега се радват на други "ползи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
lunniat_bog
преди 1 година
До: zelka007Що е то държава? Държа Ва, аз/ ва държа. Тя ни държи за свои си интереси като роби, па ний претенции... Ама не е виновна Тя, а лунният бог, който я е създал и поддържа. Като му се молите и го прославяте, поне малко се замислете, дали трябва и какво друго трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
baba_meca
преди 1 година
А защо САЩ и Западна Европа не са готови да помогнат на своя съюзник!?!?! Ето помогнаха на Украйна с 120 милярда долара. Украйна не е в НАТО дори... Въросът сега е: Хайде да ги видим с колко ще помогнат на своя съюзник??? Хайде да видим, доколко си заслужава да ги наричаме наши приятели/ съюзници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Идеализирането на НИ като вечен актив не е в услуга на никого . Но освен че е много крехък , се оказва понякога и опасен .Зомбификацията е явна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
lunniat_bog
преди 1 година
Какъв Ердоган ви е виновен? Питайте лунния бог, на който се молите и кланяте, и прославяте. В неговите ръце са всички оръжия - и лоши, и добри. Нали е всемогъщ, защо дава на хората много повече страдания, отколкото радости? Любящ ли е или добър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още