IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАТА: Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през 2023 г.

Въпреки това ръстът на туристите няма да е много висок, изтъква Иван Грошев, председател на асоциацията

16:59 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) преди официалното откриване на сезона през следващата седмица.

Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Грошев.

"От пазар "Англия" очакваме приличен ръст, от Германия очакваме да се задържи постигнатото от миналата година - въпреки липсата на полети, в Централна Европа постигаме една зрялост, ръстът няма да бъде така зашеметяващ както миналата година. Но пък обемът вече е доста голям. Допускам, че Полша ще се представи доста добре, пазари номер 3 и 4 ще бъдат Чехия и Германия“, посочва Грошев.

През тази година има по-висок дял на ранните записвания от пазар "Западна Европа" и след отпадането на Covid мерките туристите се завръщат към обичайното си поведение коментира Грошев. Първите туристи от Великобритания пристигнаха на 2ри май, но в началото на сезона курортните зони нямат пълната готовност за посрещане на гости.

"Те виждат едни полуготови, полуотворени курортни зони. Не са отворени магазини, заведения. След което на следващата година те решават да дойдат по-късно и така влизаме в едно естествено скъсяване на сезона", изтъква още председателят на БАТА.

С цел привличане на повече туристи страната ни има необходимост от добра комуникационна политика, която да изтъкне предимствата на дестинацията, допълни Грошев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още