IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри индексация на договорите за строителство

Депутатите приеха на две четения промени в Закона за обществените поръчки

16:02 | 29.07.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

На последното си заседание 47-ото Народно събрание разреши индексация на договорите за строителство. Депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на първо и второ четене.

Промените предвиждат да се извършва индексация на договорите по обществени поръчки според инфлацията.

Измененията бяха внесени от депутатите Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Шопова от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, предава БТА. 

В мотивите към законопроекта се казва, че с гласуваните промени ще бъде създаден правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги (в т.ч. договори за инженеринг) при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция, доставки и услуги, с оглед обезпечаване на правната сигурност и гражданския оборот.

Депутатите отхвърлиха друг законопроект за промени в ЗОП - на депутати от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. С него се предлагаше ограничаване на инженеринга в строителството, като идеята беше той се прилага за изграждане на обекти само в изрично определените от закона случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Който стачкува му дават пари. Който не стачкува, не му дават. Така се купува "социален мир". Запишете го в учебниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още